Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Danska städerskor jobbar gratis av rädsla för utvisning

Danska städföretag utnyttjar anställda från andra länder. Hotellstäderskor jobbar övertid utan att få betalt. Säger städerskorna emot kan de bli av med jobbet och då förlorar de uppehållstillståndet.

Publicerad 29 november 2004

Ett städföretag kan ge en hotellstäderska så lite som tio minuter på sig att städa ett hotellrum, 16 minuter om badkaret ska skrubbas.
Men i verkligheten tar det längre tid. Städerskorna får då arbeta över för att bli klara, utan att få betalt för det. Det kan vara så mycket som åtta timmars arbete – men bara lön för fyra timmar.

Jan Mathiesen på RBF:s Köpenhamnsavdelning säger till Köpenhamns Radio att det är ett stort problem i branschen. En del av de utnyttjade städerskorna är från andra länder och har inte permanent uppehållstillstånd. Hotellstäderskorna går med på att jobba gratis, för förlorar de jobbet så åker de ut ur landet.

I april röstade Folketinget ja till en lag som reglerar anställningar av folk från de nya EU-länderna. En uppsägning leder till att den anställde mister sitt uppehållstillstånd. Det gör att de nya EU-medborgarna tar stora risker om de själva kräver sina rättigheter.

Läs mer:
Danska facket: nya EU-medborgarna kommer att utnyttjas.
Läs mer här>>

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här