Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Danmark skärper straffen för svartjobb

Den svarta arbetsmarknaden i Danmark beräknas omsätta 62 miljarder kronor om året. Nu ska både svarta arbetsgivare och svartjobbare straffas hårdare.

Publicerad 20 augusti 2004

I dag, fredag, presenterade den danska arbetsmarknadsministern Claus Hjort Frederiksen regeringens förslag på hur svartarbetet ska hejdas.
Den som får exempelvis socialbidrag och arbetar svart ska få stödet indraget i upp till 20 veckor. För den som jobbar svart och går på a-kassa ska avstängingsperioden öka. Dessutom vill regeringen att bidragen ska dras in direkt när svartarbetaren blir upptäckt.
I dag finns det inget straff för en arbetsgivare som tar emot ersättning för en sjuk anställd, samtidigt som den anställde är på jobbet och jobbat svart. I framtiden ska arbetsgivaren stängas av från att få ersättning för sjuk anställd, enligt regeringens förslag.

De hårda tagen har fått kritik bland annat från danska LO. Förbundssekreterare Harald Børsting är rädd för att straffen främst kommer att slå mot redan svaga grupper i samhället. Från fackligt håll efterlyser man strängare staff för de som köper svarta tjänster, skriver bland annat Berlingske Tidene.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här