Nyheter brott

Chef misstänks ha förgripit sig på anställda

En chef på en hotellanläggning i Mellansverige ska under flera års tid ha trakasserat och förgripit sig på kvinnliga kollegor. Efter att facket gripit in har både mannen och hans chef nu fått sluta.

Publicerad 29 november 2022
Chef misstänks ha förgripit sig på anställda
Mannen, som hade en chefsposition, utsatte kvinnliga kollegor för allt från ovälkomna närmanden till handgripliga övergrepp, menar facket. Foto: Istockphoto
Jessica Larsson. Foto: Madeleine Andersson

Historien uppdagades nyligen när en kvinnlig anställd berättade för skyddsombudet på arbetsplatsen om hur den manliga kollegan utsatt henne för ett övergrepp under en jobbresa. Skyddsombudet vände sig till HRF-avdelning Mitt, som började undersöka saken.
– Då visade det sig att det hade skett en liknande händelse i somras. När vi började nysta i det dök det upp fler vittnesmål. Tjejerna hade inte vetat om varandra, säger Jessica Larsson, ombudsman på avdelning Mitt.

Minst sex kvinnliga anställda har nu trätt fram och berättat att de har utsatts för mannen. Det ska ha handlat om allt från ovälkomna närmanden till handgripliga övergrepp. En del av kvinnorna har vänt sig till anläggningens högsta chef, men utan att ha fått gehör.
Inte heller ombudsman Jessica Larsson fick gehör i sina första möten med ledningen, berättar hon.
– Man sade att man hade gjort en utredning och tagit fram en åtgärdsplan, men jag ansåg inte att de hade gjort en riktig utredning, och åtgärdsplanen var helt orimlig.

När vi började nysta i det dök det upp fler vittnesmål.Jessica Larsson, ombudsman

Åtgärderna som presenterades var bland annat att mannen skulle få tydligare riktlinjer vid tjänsteresor och att han inte skulle få dricka alkohol i anslutning till arbetsplatsen. Han skulle dock få fortsätta arbeta tillsammans med de utsatta kvinnorna, berättar Jessica Larsson.
– Vår inställning var att han inte kunde vara på arbetsplatsen över huvud taget under tiden som utredningen gjordes, men de lyssnade inte.
Först efter att Jessica Larsson kontaktat anläggningens ägare togs saken på allvar, berättar hon.
– Efter det hände det saker. Då visade det sig också att anläggningens chef hade haft en relation med mannen. Det slutade med att båda avskedades.

Mannen är nu polisanmäld. Hotell- och restaurangfacket kommer att stödja arbetsplatsen i arbetet med att se till att liknande saker inte händer igen.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här