Nyheter rapport

Branscharbetare i lönebotten

Löneklyftan mellan arbetare och tjänstemän ökar, visar en ny rapport från LO. I botten av löneligan finns arbetare inom den kommunala sektorn – och hotell- och restauranganställda.

Publicerad 17 december 2019
Branscharbetare i lönebotten
Tjänstemännen drar ifrån i lön, visar LO:s rapport. Sist i löneligan hamnar arbetare inom kommunal verksamhet och hotell- och restauranganställda. Foto: Hans Christiansson/ Mostphotos

Det blir allt större klasskillnader på svensk arbetsmarknad. De senaste två åren har löneskillnaderna mellan tjänstemän och arbetare ökat ytterligare, visar en ny rapport från LO.

Förra året var medellönen utifrån SCB:s lönestrukturstatistik 33 900 kronor i månaden för samtliga anställda. För arbetare var medellönen 27 000 kronor medan tjänstemännen tjänade 40 500 kronor. Skillnaden är alltså 13 500 kronor, vilket motsvarar 50 procent av arbetarnas medellön.
– Lönegapet mellan arbetare och tjänstemän är nu lika högt som på 1930-talet. Vi kan inte acceptera att klassamhället breder ut sig, säger LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson i ett uttalande.

Fakta: LO:s lönerapport

LO:s årliga lönerapport bygger på siffror från SCB:s strukturlönestatistik. Medellön i rapporten är grundlön, helglön samt andra fasta löneförmåner. Rörliga tillägg, till exempel för obekväm arbetstid eller övertid, ingår inte. Timlöner är uppräknade till månadslön och deltidsarbete är uppräknad till heltid. Läs hela rapporten här.

Skillnaderna är också stora inom grupperna. Högst medellön bland arbetarna finns inom den manligt dominerade byggindustrin och gruvindustrin. Lägst medellön har anställda inom den kommunala sektorn, och hotell- och restauranganställda. Mellan de lägst betalda arbetarna, inom den kommunala barnomsorgen, och de högst betalda byggarbetarna skilde det 8 500 kronor förra året.

Även bland tjänstemännen hamnar hotell- och restauranganställda i botten, tillsammans med anställda inom den kommunala barnomsorgen.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här