Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Branschanställda kvar i lönebotten

Löneklyftan mellan tjänstemän och arbetare fortsätter att vidgas, visar LO:s nya lönerapport. Hotell- och restauranganställda hamnar längst ner i löneligan, tillsammans med kommunalt anställda i omsorgsyrken.

Publicerad 24 oktober 2012

Medan arbetarnas medellön i fjol låg på 22 800 kronor, tjänade en genomsnittlig tjänsteman drygt 32 800 i månaden. Det är 44 procent mer, lika stort som lönegapet var 2009.
– Det är inte rimligt att arbetarnas löner ska vara så mycket lägre än tjänstemännens. Nu kraftsamlar vi inför kommande avtalsrörelser för en mer rättvis lönebildning med minskande löneskillnader, säger LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson i ett pressmeddelande.

Bäst betalt hade manliga tjänstemän i försäkring- och finansbranschen, med en genomsnittlig månadslön på 52 200 kronor. Det är också den bransch med störst löneskillnad mellan könen, finanstjänstemannens kvinnliga motsvarighet tjänar 16 300 kronor mindre per månad.

Lägst lön har anställda i kommunal barn-, äldre- och handikappomsorg samt hotell- och restaurangbranschens arbetare. Dessa grupper är de enda i undersökningen som hade genomsnittlig heltidslön under 21 000 kronor år 2011.

Hotell- och restauranganställda tjänade i genomsnitt 20 900 kronor i månaden. Männens genomsnittslön var 21 500 kronor, medan kvinnorna tjänade 1100 kronor mindre. Kvinnornas löner ökar dock lite mer än männens. De senaste två åren var den sammanlagda löneutvecklingen för branschens kvinnor 5,6 procent medan motsvarande siffra för män var 5,3 procent.

LO:s ”Lönerapport år 2011” bygger på siffror från Statistiska centralbyrån, SCB.

Fakta: Medellöner 2011


  Arbetare Tjänstemän

Samtliga

 22 800
 32 800
Verkstads-
industrin

 24 400
 38 900
Handeln
 22 400
 34 000
Hotell- och
restaurang
 
 20 900
 28 500

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här