Nyheter nystartsjobb
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

”Bra att ministern vill skärpa kraven”

Regeringen vill skärpa reglerna för nystartsjobb. Bra, tycker Malin Ackholt, avtalssekreterare för HRF.

Publicerad 3 februari 2015
inlinebild
Malin Ackholt. Foto: Elis Hoffman

Det måste ställas hårdare krav på de statligt subventionerade nystartsjobben, anser arbetsmarknadsminister Ylva Johansson. Företag väljer i dag ofta nystartsjobb framför andra bidragsformer, eftersom de inte ställer lika höga krav på företagen.

Regeringen vill nu att nystartsjobben ska följa kollektivavtal eller erbjuda likvärdiga villkor gällande lön, tjänstepension och försäkringar. Detta bör leda till en viss självsanering hos företagen, säger Ylva Johansson till Dagens Nyheter. Hon vill också att Arbetsförmedlingen ska lyssna mer till fackens varningar för oseriösa företag.

Hotell-och restaurangfacket välkomnar arbetsmarknadsministerns utspel, säger avtalssekreterare Malin Ackholt.
– Vi ser positivt på att ministern vill skärpa kraven. Vår uppfattning är att arbetsplatser som har någon form av bidragsanställning ska ha kollektivavtal och löner som minst motsvarar kollektivavtalets nivå, något som inte alltid är fallet ens där det finns kollektivavtal.

HRF har inte något emot bidragsanställningar i sig, påpekar Malin Ackholt.
– Självklart ska vår bransch bidra till att folk får sitt första jobb eller en omstart i arbetslivet, men det får inte vara i en sådan omfattning att det tränger undan de reguljära anställningarna. Vi har i dag medlemmar som vittnar om att de inte får anställning om de inte har ett bidrag med sig. Det är oerhört problematiskt, säger Malin Ackholt.

Detta är nystartsjobb

Nystartsjobben är vanliga i hotell- och restaurangbranschen. Arbetsgivaren får ekonomisk ersättning för att anställa långtidsarbetslösa och nyanlända i Sverige. Bidragsjobben betalas som regel till två tredjedelar av Arbetsförmedlingen. Totalt har 46 000 personer nystartsjobb.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här