Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Bemanningsanställda ges rätt stämpla upp

Deltidsanställda på bemanningsföretag får rätt att stämpla a-kassa upp till heltid. Det är resultatet av en dom i Kammarrätten. -- Oroande för arbetsmarknaden, menar Oscar Ernerot på LO.

Publicerad 29 oktober 2012

Fallet gäller en medlem i Unionens a-kassa som jobbade deltid åt bemanningsföretag.
Unionens a-kassa nekade honom a-kasseersättning upp till heltid. Medlemmen ansågs inte uppfylla ett av de tre villkoren för ersättning: att stå till arbetsmarknadens förfogande.
Medlemmen överklagade till Förvaltningsrätten och vann. A-kassan överklagade till Kammarrätten men resultatet blev detsamma.

Därmed är det möjligt för deltidsarbetande bemanningsanställda att få a-kassa för de dagar man inte jobbar.

Oscar Ernerot, ombudsman på LO ansvarig för arbetsmarknadsfrågor, bekymras av domen.
– Alla som är löntagare ska ju kunna omfattas av arbetslöshetsförsäkringen, det är ju en ingångspunkt. Men domen är dålig för arbetsmarknaden i stort, säger han.
Det är skillnad på Unionens och LO:s respektive bemanningsavtal, konstaterar han. Grundregeln inom LO:s avtal är nämligen att bemanningsföretag ska anställa på heltid. Enda undantaget är för studenter som aktivt säger att man vill vara bemanningsanställd på deltid.

– Nu riskerar domen att gynna de bemanningsföretag som struntar i kollektivavtal. De får på det här sättet en slags statlig lönegaranti, och gynnas alltså i konkurrensen genom att kunna deltidsanställa. Det sätter press på de företag som har tecknat avtal, säger Oscar Ernerot.

Dock gäller fortfarande den så kallade deltidsstämplingsregeln som infördes 2008: att man inte kan stämpla på deltid i mer än 75 dagar.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här