Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Avtalslöst kafé på fackägt museum

På Arbetets museum i Norrköping skildras arbetslivets villkor. Men på museets kafé har de anställda jobbat utan kollektivavtal. Nu ska avtal tecknas.

Publicerad 2 mars 2015
Avtalslöst kafé på fackägt museum
Arbetets Museum, Norrköping. Foto: Marcus Eriksson/Arbetets museum

Arbetets museum samägs i stiftelseform av bland annat LO, TCO och ABF. Ett av museets uppdrag är att skildra arbetsliv och arbetsförhållanden.
Museet hyr sedan 2010 ut en del av lokalerna till Café Strykjärnet. Här jobbar de anställda utan kollektivavtal.
– Det är beklagligt. Det är en självklarhet med avtal när LO och TCO är huvudman. Jag ska tala med museichefen, säger Christer Romilson, vice ordförande för stiftelsen, när Hotellrevyn berättar att avtal saknas.

Niklas Cserhalmi är museichef på Arbetets museum och visste inte heller om att kaféet var avtalslöst.
– Jag är mycket förvånad. Jag har ingen aning om hur vi missade det för fem år sedan när vi tecknade kontraktet, något måste ha brustit. Det är omöjligt för oss med samarbeten där det saknas kollektivavtal. Det är jättebra att det uppdagades, säger han.

Kaféets ägare Judy Lundgren säger att hon inte fått någon information om att det krävdes kollektivavtal när hon öppnade kaféet, för fem år sedan. Hon ska nu ta kontakt med Hotell- och restaurangfacket för att ordna saken.

Den andra serveringen i museet, Restaurang Laxholmen, har kollektivavtal.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.