Mer än var tionde dansk har låtit sitt restaurangval påverkas av om det finns kollektivavtal eller inte. En utveckling som får danska facket 3F att känna optimism.
Nästan 12 procent har valt restaurang efter om det finns kollektivavtal eller inte. Och var tredje gäst kan tänka sig att väga in den faktorn när de väljer restaurang. Det visar en undersökning som danska nättidningen Avisen.dk låtit göra.
Av 661 tillfrågade danskar var 11,7 procent positiva till att låta avtalsfrågan avgöra restaurangvalet, medan 78,1 procent inte lät sig påverkas.
– Det är fortfarande för få. Men det är en framgång att folk börjar tänka på de anställdas arbetsförhållanden när de ska välja restaurang, säger Tina Møller Madsen, ordförande för fackförbundet 3F:s sektion för service, hotell och restaurang, till Avisen.dk.
Fackförbundet 3F beräknar att två av tre anställda i den danska restaurangbranschen jobbar utan kollektivavtal.
Avisens enkät
Har du någonsin valt restaurang efter om det fanns kollektivavtal?
Kan du tänka dig att välja restaurang efter om det finns kollektivavtal?
- Ja: 29,7 %
- Nej: 47,9 %
- Vet inte: 22,4 %
Källa: Analysföretaget Wilke för Avisen
Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.