När Annie Lööf pratar löner är det sällan ur LO-kvinnornas perspektiv.
Alltså är avtalsrörelsen i gång. HRF växlar krav med SHR den 12 april. Löner och arbetstider står i fokus.
Cirka 40 procent av alla anställda inom hotell- och restaurangbranschen jobbar deltid. Ingen annan bransch har lika hög andel deltider enligt SCB. 16,8 procent arbetar dessutom bara 19 timmar i veckan eller mindre. För väldigt många är det inte självvalt.
Deltider håller på att bli norm för hotell- och restauranganställda. Det betyder att många kommer att känna sig tvungna att söka sig till andra yrken med anställningar där det går att försörja sig.
Deltider handlar sällan om brist på arbetsuppgifter utan snarare om slimmade arbetsplatser och anställda som får slita. Deltider ger lägre inkomst, lägre sjukpenning och a-kassa och lägre pension. Det är inte en slump att LO-kvinnor är den grupp som har mest ofrivilliga deltider. Inte heller är det slump att de har de lägsta lönerna på den reglerade arbetsmarknaden. Det handlar om hur mycket eller snarare lite LO-kvinnors arbete anses vara värt.
Tyvärr är det inte problemet med deltider och lönediskriminering av kvinnor som diskuteras när politiker tar sig an arbetsmarknaden. När Centerpartiets Annie Lööf för ett par veckor sedan gjorde ett utspel handlade det om att sänka ingångslönerna. Själv tjänar Annie Lööf 151 000 kronor i månaden. Lika mycket som en deltidsarbetande hotell- och restauranganställd skulle kunna tjäna på ett helt år. Folkpartiledaren Jan Björklund föreslog att personer under 24 år borde få 75 procent av minimilönen. Som om människor som är under 24 år inte kan ha hyror att betala eller barn att försörja. Jag tror inte att det enbart handlar om taskig inlevelseförmåga. Partiledarnas angrepp mot lönerna kom väl tajmat inför avtalsrörelsen.
LO-samordningens krav är en lönehöjning på 960 kronor till de kvinnodominerade fackförbunden. Det, för att jämna ut löneskillnaderna mellan mans- och kvinnodominerade yrken. SHR vill däremot höja lönerna max 2,6 procent. De tar inte hänsyn till att de LO-förbund som redan har tecknat avtal om 2,6 procents höjning har högre medellöner. En HRF:are tjänar i genomsnitt 20 412 kronor. Om man jobbar heltid, vill säga. 2,6 procent innebär då en ökning med 530 kronor. Dessutom vill SHR sänka minimilönerna för unga.
Avtalsrörelsen handlar om vad ditt arbete och din tid är värd. Det är inte allmosor som de anställda vill ha från arbetsgivarna. Utan löner som motsvarar arbetsbördan. Och ett arbete som går att leva på.
Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.