Krönika
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Rapport från ett kök i paradiset

Publicerad 7 maj 2003

Strax söder om ekvatorn ligger ögruppen Seychellerna. Det finns många sägner och sagor om öarna. En är att de ska ha varit Adams och Evas första boplats. Här finns den underbara naturen, värmen och allt som behövs för ett bekymmersfritt liv. Men här saknas ormen som tvingade dem att lämna Paradiset och bege sig ut i kylan. Bird Island är en av de minsta bebodda öarna i gruppen. Ön är ett naturreservat och har fått sitt namn efter de hundratusentals fåglar som häckar här. Nätterna igenom hörs fågeltjatter, och från gryning till skymning virvlar svartvita sottärnor i skyn.

På bird island bor sammanlagt mindre än hundra personer. Alla är på ett eller annat sätt engagerade i skötseln av reservatet. Det finns ett hotell där 38 personer är anställda för att sköta restaurang och bar, hålla ordning utanför, kratta undan nerfallna kokosnötter och städa de förnämliga gäststugorna. För turisterna finns inga möjligheter till eget hushåll, utan alla är hänvisade till vad hotellet har att erbjuda. Med rötter i de franska, kinesiska, indiska och kreolska köken kan ju Seychellernas mat bara vara underbar. Huvudingredienserna är fisk, frukt, grönsaker, ris och kokosnötter. En fiskarfamilj förser hotellet med färsk fisk varje dag, en trädgårdsmästare och hans folk ser till att det alltid finns fräscha grönsaker och färsk frukt, och det finns till och med en svinfarm på ön. Mjölkprodukter och kyckling flygs in varje dag från huvudön Mahé. Förutom frukost serveras lunch och middag, och i baren kan man alltid få sig en kyld fruktdrink eller en kopp te eller kaffe oavsett tidpunkt. Alltid två kött- och två fiskrätter och dessert till varje måltid. Det är ovanligt gott, vällagat och dekorativt upplagt.

Köket är litet, rent och fint. Kocken Marcel France berättar att de är sju män som samsas om utrymmet. Sex av dem hjälps åt med mat och disk, den sjunde bakar allt bröd och lagar alla desserter och kakor. Just för dagen bakas en kokoskaka som ska bli en dessert med vaniljsås. Med en jättekniv huggs kokosnötterna i två delar, vätskan hälls upp i ett kärl för att användas till middagens curryfisk och kokosköttet rivs på ett rivjärn gjort av spikar på en träplatta. När jag vill veta lite om Marcels restaurangutbildning, så skrattar han bara och säger att han aldrig har gått i skola och aldrig lärt sig att läsa och skriva. Men hur klarar han då att laga veckans menyer? Jo, det är så att han är gift med Cecilia i receptionen, och hon kan både läsa och skriva. Det är hon som talar om för Marcel vad det står på papperet. Och laga mat lärde han sig tidigt. Som nioåring började han i disken på en restaurang och sedan jobbade han sig upp till kock. Nu är Marcel köksmästare med egen assistent, som inte heller kan läsa eller skriva. Av 38 anställda är det bara Cecilia som har gått i skolan. Numera är det dock skolplikt på Seychellerna så barnen får lära sig att läsa och skriva.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här