Krönika
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Niandet hänger runt var mans hals

Publicerad 30 januari 2003

Tilltalet ?ni? till bara en person är på modet igen. Det är som randiga stickade halsdukar; helt plötsligt hänger de runt var mans hals. Men den långa halsduken sticks och är mer för prydnad än för att värma halspartiet. Tilltalet ?ni? kliar också. Det går in i örat så att trumhinnan vibrerar av kramp. Hörselsinnet aktiveras och tydliga signaler skickas till hjärnan. Reaktionen blir kroppslig, ungefär som när man ätit något olämpligt. Finns det någon medicin mot denna åkomma? Hur går man till motattack? När servisen på hundra krogar och biträden i lika många servicebutiker niat mig och jag svarat ?jag är faktiskt ensam?, ja då är hela försvarsartilleriet tömt.

Fru doktorinnan är tillbaka
En tröst är att moden växlar. Snart är det säkert inne att tilltala varann med titlar igen. Sist jag upplevde det modet var för 20 år sedan, och då var det verkligen omodernt. ?Vill du ha något mer?? frågade jag en äldre kvinna när jag arbetade på konditori. Det skulle jag aldrig ha gjort för hon var minsann van att bli tilltalad med fru doktorinnan. ?Varför då?? frågade jag men då gick hon. Min kollega förklarade att hennes man var en pensionerad läkare.
Titlar är inte så viktiga idag när doktorn, prosten och adjunkten inte längre är höjdarna i samhället. Att tilltala varann med bilmärke och årsmodell är nog ett säkrare sätt att markera positioner.
Fru doktorinnan vände i alla fall på klacken och gick utan sina bakelser. Vem var den största förloraren? Konditoriet sålde bakelserna till en annan. Jag som tydligen förolämpat en kund fick stöd av chefen. Fru doktorinnan blev än en gång påmind om att vi inte längre delar in befolkningen i fyra stånd. Inte heller kunde hon njuta av bakelser till kaffet.
Undersökningar av niandet och duandet i Sverige visar att det omotiverade niandet är mest vanligt i Stockholm. Duandets starkaste hemvist är Dalarna. Du minns väl historien?
Kronprinsen kom till Dalarna och sporde en odalman om hur det stod till med duandet, var det sant? ? O ja, sa bonden. Vi säger du till alla utom till dig och far din.
Förstå-sig-påare säger att man ska vara flexibel och känna in vilket tilltal man ska använda. Ett exempel på det måste vara när hovet kan få ?radikala? TV-personer att stamma Ers höghet. Slappna av! Det är inte farligt att vara oflexibel och dua fel person. Ingen har hittills dött av det, varken i huvudstaden eller i Mora. Och skulle kungen eller kunden gå, ställ dig frågan: Vem förlorar mest på det?

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.