Krönika
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Mat och vin och politik hör ihop

Är det numera nån som kan tänka sig att USA inte blandar in döden till och med i maten?

Publicerad 23 augusti 2004

Det har gått storpolitik i fransk mat. Man kan inte annat än le. Det är på väg utför med det franska köket. Bistroerna är på väg att förfalla.
Vet ej om du såg ett av vårens nummer av Newsweek. Om du läste det. Omslaget var inte kul.
Som ni minns blev det lite fel när Frankrikes president Jaques Chirac vägrade att ställa upp i kriget mot Irak. Fel ur amerikanarnas synpunkt. Det är mer än ett år sen. Jänkarna visade sig från sin absolut bästa sida när det gällde att visa att de var patrioter. De amerikanska patrioterna hällde ut sitt franska vin. De samlades på stora partyn i Kalifornien och hällde ut franska viner.
Men det håller inte längre. Vinet har tagit slut.
En hel del amerikaner har börjat resa till Europa.

Då rycker den stora amerikanska tidningen Newsweek ut och visar att fransk mat inte är nånting att ha. Inte nu längre.
USA har givit oss hamburgare, cornflakes och coca cola. Intet ont i det, men man trodde att de skulle ligga lite lågt när det gällde fransk mat.
Men det är fel på fransk mat, enligt den amerikanska veckotidningen som säljs över hela världen.
Jag säger bara en sak: Restaurangarbetare i alla länder ? förenen eder. Storebror är ute för att ta ifrån franska kockar och servitörer deras jobb.
Det är inte billigt i Paris. Men räddningen är bistron som är ett mellanting mellan kafé och restaurang. Jo, de har rutiga dukar. Och vin på karaff som inte kostar många euros.

Hur ska en barnfamilj göra för att leva billigt i Paris och se till att inte allt går åt till mat? Ett alternativ är att gå på en bistro. Ett annat alternativ är att köpa bröd, ost, skinka och annat tilltugg och gå till en park och äta. Det är hur vanligt som helst. Kallas »Le pique nique«.
Jag tycker Frankrike är rena drömmen.
Vad säger Newsweek om den franska bistron?
Det är fel på maten.
Omslaget på Newsweek är skrämmande ty där står: BISTRON ÄR DÖD.
Är det numera nån som kan tänka sig att USA inte blandar in döden till och med i maten? Det har gått inflation i detta ord, hör ni det jänkare!
Bästa läsare, jag vill bara uppmärksamma dig på en sak: Ifall du läser artiklar som är negativa mot exempelvis det franska köket. Tänk efter: Är detta land positivt till USA:s politik i arabvärlden och i Mellanöstern?
Om svaret blir nej så föreslår jag att du läser artikeln med ett ganska kritiskt öga. Av den enkla anledningen att krig är propaganda på alla plan. När jänkare som är uppfödda på popcorn och coca cola reser till Frankrike och gör ner det franska köket så finns det en anledning. Mat och politik hör ihop.
Att bistron skulle vara död är en ren lögn. Men det finns många människor som dött på senare tid. Det är död och slakt som gäller, inte sant. Och i brist på bättre försöker nu en av världens största veckotidningar ta död på bistron. Det är meningslöst. Ändå blir jag ledsen.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.