Många goda skäl för HRF-medlemmar att rösta vänster!
Foto: Privat, Mostphotos
Debatt

Många goda skäl för HRF-medlemmar att rösta vänster!

Det är inte bara Socialdemokraterna som står upp för arbetares rättigheter. Vänsterpartiet arbetar aktivt för att löntagarperspektivet ska vara en naturlig utgångspunkt i den politiska diskussionen, skriver Frida Tånghag och Alexander Aldäng.

Publicerad 22 augusti 2022

”När man lyssnar på en del centrala fackliga företrädare kan det vara lätt att tro att Socialdemokraterna skulle vara det enda partiet som företräder arbetare. Den bilden finns det skäl att ifrågasätta.
Under den gångna mandatperioden är det framför allt Vänsterpartiet som axlat rollen som det parti som tydligast varit löntagarnas röst. Inom organisationen satsar man dessutom aktivt på att stötta fackligt förtroendevalda. För oss, fackligt aktiva i HRF, känns det därför naturligt att kandidera för Vänsterpartiet i höstens val.

Många gånger står Vänsterpartiet ensamt om att driva viktiga fackliga krav. Ett sådant är kravet på karensavdragets avskaffande: Medan högerpartierna är motståndare, och tycker att arbetare som är sjuka ska straffas med löneavdrag, vacklar Socialdemokraterna och vill i dagsläget endast utreda frågan.
Detta trots att pandemin så tydligt visat att det handlar om klasslagstiftning: Den som har ett arbetaryrke kan inte på samma sätt som många tjänstemän välja att jobba hemifrån vid lättare sjukdom. Vänsterpartiet är tydligt, och anser tillsammans med HRF och övriga LO-förbund att ingen ska straffas för att man blir sjuk, allra minst den med låg lön.

Visstidsanställningarna har allvarligt skadat vår bransch under en längre tid

Vänsterpartiet har under den gångna mandatperioden stått upp för HRF-medlemmarnas och övriga löntagares anställningstrygghet, och varit en tydlig röst för att försvara och stärka anställningsskyddet. Det har varit så mycket viktigare i en tid när alla andra partier (inklusive Socialdemokraterna) velat gå i motsatt riktning.

Nu är Vänsterpartiet det enda partiet som driver att omotiverade visstidsanställningar, som kan avslutas från en dag till en annan, borde förbjudas. Visstidsanställningarna har allvarligt skadat vår bransch under en längre tid: Under pandemin såg vi konsekvenserna när tiotusentals gjordes arbetslösa och ställdes utanför möjligheten att få den permitteringslön som många med fasta anställningar i andra branscher kunde få.

Det räcker förstås inte med att ha rätt, det gäller också att få igenom saker, och det har varit svårt i ett läge där vänstern haft en majoritet emot sig, vilket varit fallet under den senaste mandatperioden.

Ändå lyckades vänstern stoppa förslaget på marknadshyror i hyresrätter, vilket hade lett till höjda hyror för många HRF-medlemmar. Man lyckades också driva igenom att det blev höjda pensioner, med störst påslag åt de fattigaste pensionärerna. Den frågan drev partiet uttryckligen för att lyfta de många lågavlönade arbetargrupperna i LO-kollektivet som tvingas in i fattigdom efter pension på grund av pensionssystemets utformning.

Vi, som fackligt aktiva medlemmar i Vänsterpartiet, ser också att partiets ställningstaganden backas upp av handling. Inom partiet satsas stora resurser för att på olika sätt stärka fackligt aktiva partimedlemmar, och partiet arbetar aktivt för att löntagarperspektivet ska vara en naturlig utgångspunkt i den politiska diskussionen.

Det betyder också att ett växande antal fackligt aktiva tar plats i partiet och i politiken, det är vi själva exempel på. Det hänger ihop med att Vänsterpartiet är ett parti där man inte bara snackar vackert. Och inte minst det är något som fler partier, särskilt sådana som säger sig företräda arbetare, borde ta efter, och ytterligare ett skäl till att medlemmar i HRF borde lägga sin röst på vänstern i årets val.

Frida Tånghag, kock och kandidat till riksdagen för Vänsterpartiet
Alexander Aldäng, servitör och kandidat till kommunfullmäktige i Göteborg för Vänsterpartiet

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenterna som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här