Debatt Insändare
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

”Låt facket bli en kraft som påverkar”

Facket och sossarna har haft ett framgångsrikt utbyte, som har gjort Sverige till ett land med en av världens starkaste arbetarrörelser. Men på senare tid har S tagit beslut som inte alls gynnar LO-medlemmarna.

Publicerad 28 juli 2009

I SHR:s tidning Restauratören nr 16 2009 hade arbetsgivarföreningen SHR en enkät om vad de politiska partierna tyckte i olika branschfrågor inför valet. Det gällde bland annat tjänstedirektivet, och märkning av mat på restauranger. SHR:s vd Mats Hulth kommenterade också hur arbetsgivarna tagit ställning i olika frågor. Inför samma EU-val var det flera LO-förbund som kravlöst stödde Socialdemokraternas kampanj. Historiskt sett är det ju inget fel i det. Facket och S har haft ett framgångsrikt utbyte, som har gjort Sverige till ett land med en av världens starkaste arbetarrörelser.

Men på senare tid har S tagit beslut som inte alls gynnar LO-medlemmarna. Till exempel så godkände man Lissabonfördraget rakt av i riksdagen. Utan några krav på att kunna behålla de svenska kollektivavtalen. I kommande val borde LO själv kunna ställa krav, sätta dagordningen och sätta press på partierna: Fråga fackmedlemmarna vilka frågor som är viktigast för dem. Gör sedan en enkät med partierna och se hur de ställer sig till de frågorna. Visa sedan upp resultatet under valkampanjen.

Det lär troligen, som i tidigare val, bli S, V, Mp och Fi som ligger närmast LO-medlemmarna. Men själva poängen blir att få upp de frågor som verkligen är viktigast för oss. Hur många HRF:are tjänade till exempel på att förmögenhetsskatten försvann? Mycket få av oss. Det var många miljarder kronor som försvann, som istället kunnat användas till dagis, kollektivtrafik och sjukvård. Men på borgerliga ledarsidor i de stora tidningarna framställdes det som att det var viktigt för svenska folket att skatten sänktes.

På det här sättet ändrade LO i Norge för några år sedan kursen på norsk politik. Facket ställde krav på partierna vilka frågor de skulle driva. När fackmedlemmarna såg att det var de röda partierna som stämde överens med deras krav, så blev det också de som vann. Men viktigast var att när de sedan fick makten, styrde bort från den nyliberala privatiseringspolitiken som hade varit. Istället blev det åtgärder som gynnade arbetarna. Det räcker inte med maktskifte. Det behövs förändring också.

Andra frågor som kan vara viktiga för HRF:are är:

  • Barnomsorg för nattpersonal.
  • Kollektivtrafik på kvällarna.
  • Skatteavdrag för fackmedlemskap.
  • Stärkt rätt till heltid och fast anställning.
  • Bättre tillgång till företagshälsovård.
  • Kortare arbetstid.
  • Billigare tandvård mm.

HRF var drivande när lagen om rökförbud på krogen togs fram. Låt facket även i fortsättningen bli en kraft som kan påverka samhället. Det förtjänar våra medlemmar.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här