Ledare
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Lägre än lägst att lura redan lågavlönade

Publicerad 1 september 2005

Tycker du att städerskorna tjänar för mycket?
Starta ett eget städbolag. Registrera det i Estland. Anställ städerskor till estniska löner och låt dem arbeta i Sverige. Säg till alla som vill höra på att de två bolagen är helt skilda åt och inte har insyn i varandras verksamhet och inte får blandas ihop.
Det här tricket har hotell Roslagen i Norrtälje försökt sig på.
I sommar avslöjade Norrtälje tidning att estniska städerskor på hotell Roslagen betalades långt under det svenska kollektivavtalet. Avslöjandet fick stor uppmärksamhet och arbetsgivaren lovade höja lönerna. Det ledde också till att en anställd avskedades.

I Vadstena utspelar sig en liknande historia. Klosterhotellet och entreprenadföretaget Retsolk ägs och drivs av samma familj och vd:n är densamme. Det är en låtsasentreprenad med enda syfte att sänka lönerna och kringgå kollektivavtalet.
När facket upptäckte saken och begärde förhandlingar försvann de underbetalda städerskorna från Litauen snabbt från arbetsplatsen. Vd:n förnekar allt.
Bakvända världen ? och Retsolk blir mycket riktigt »kloster« om man läser det baklänges.

Både hotell Roslagen och Klosterhotellet i Vadstena är medlemmar i SHR. SHR brukar säga att de företräder den seriösa delen av hotell- och restaurangbranschen. SHR:s uppgift är förvisso att stå på företagens sida. Men de ska också försvara de kollektivavtal som man skriver under och se till att medlemsföretagen följer dem. Både fack och företag har ett ansvar för avtalen.
Det är alltså dags att SHR leder sina medlemmar in på den rätta vägen. Ett företag som går med i arbetsgivareföreningen lovar att följa avtalet. Det kan inte finnas en smitväg för en del av verksamheten.

Arbetare från andra länder har alltid varit välkomna i Sverige. Den fria nordiska arbetsmarknaden har funnits sedan 1950-talet och fungerat bra. Massor av svenskar har arbetat i Norge, massor av finländare i Sverige. Nu kan även folk från Estland, Lettland och Litauen ? och från alla andra EU-länder ? söka jobb i vårt land. Självklart är de välkomna, särskilt till hotell- och restaurangbranschen, där så många invandrare har fått sitt första jobb.
Men lönerna ska vara samma som för alla andra arbetare.
I stället har det dykt upp företag som skor sig på att arbetarna från Baltikum inte känner till sina rättigheter i Sverige.
? Det där var lågt, ekar en röst från sommarens reklamfilmer, där människor beter sig riktigt illa.
? Det här är faktiskt ännu lägre, svarar telefonbolaget, och syftar på sina priser.
Lägre än lägst säger vi om dem som försöker lura en av landets lägst betalda yrkesgrupper på sin lön.

PS. Till dig som undrar över annonsen på sidan 9: Efter nästan 40 år i yrkeslivet, varav mer än 20 på Svensk Hotellrevy, är det snart dags för min pension. Nästa år kommer nya fingrar att slå på tangenterna.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.