Debatt Insändare
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Ingen ordning i branschen?

I vår bransch gör man lite som man vill. Det behövs en uppsträckning för arbetsgivare. De ska ha kollektivavtal och följa avtalen, skriver signaturen Arbetaren.

Publicerad 14 januari 2015

En väninna tackade nej till jobb hos en stor koncern i Stockholm, på grund av att det inte fanns kollektivavtal. All heder till henne. Hon fick ett annat jobb med kollektivavtal. Numera blir det större och större koncerner, åtminstone i Stockholm. Krögarens tid verkar vara förbi. Många koncerner haltar i sina åtaganden med kollektivavtalen.
Varför ställs inga krav på dem? Restaurangbranschen verkar vara den enda bransch där man får göra lite som man vill.

Ska det behövas en lag? Lika bra att passa på nu i så fall när vi har herr Löfven som statsminister. Han har ett förflutet i Metall och verkar vettig i sådana här frågor. Handeln, vården och många fler branscher har ordning på löner, ob, röda dagar. Men i vår bransch gör man lite som man vill. Det behövs en uppsträckning för arbetsgivare. De ska ha kollektivavtal och följa avtalen. Framför allt när de blir större och större och får ögonen på sig. Då kan de inte driva företaget som någon liten kvarterskrog.

Även om kollektivavtal finns så sitter det okunniga personalchefer, hovmästare och restaurangchefer på många ställen. De hoppas att den lille arbetaren inte vet och kan något om vad som gäller. Många anställda är rädda att komma på kant med och få straff av arbetsgivaren för att de står upp för sin sak. Lever vi på 1700- och 1800-talet? Vem orkar ta en diskussion med en inkompetent chef även om man vet man har rätt? I söndagens Dagens Nyheter står det att krogbranschen vill locka unga. Hotell- och restaurangbranschen ökar och ökar. Det är ingen nyhet.

Folk behövs och de behöver utbildas och framför allt upplysas om rättigheter och HRF. Även Visita ska hjälpa krogbranschen. Då kanske mycket faller igenom till arbetsgivarens fördel. Arbetaren ska plockas tidigt. De ska påminnas om anfäder som banade vägen för arbetare i början av 1900-talet. Utan dem hade vi inte haft någonting i dag. Stå upp för dina rättigheter och lär dig! Tack för ordet.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här