Krönika
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

I pilotskjorta och spetsförkläde

Publicerad 8 januari 2003

Det var en varm och solig sommar och uteserveringen uppe vid badplatsen hade många gäster. Det behövdes extra personal som kunde servera, stå i kiosken och hämta upp Delicato-produkter från källaren till traktens solbadande ungdomar.
Ett perfekt jobb för mig. Jag tackade ja när Inger, som drev stället, ringde.
Sol, bad och glassugna killar som kommer och handlar, klädda i bara badbyxorna ? kan det bli bättre, tänkte jag. Det kunde det inte. Däremot kunde det bli sämre. Mycket sämre.
Första dagen fick jag en rundvisning. Sist visade Inger mig källaren, där det förutom Delicato-kylrum fanns omklädningsrum.
Och där, på en bänk, låg den. Serveringsklädseln.
Vida, rynkiga bermudashorts som hängde som clownbyxor långt nedanför knäna. En pilotskjorta i halvt genomskinlig nylon, med axelklaffar och ett stort tryck på ryggen som visade hur logotypen hade sett ut runt 1974. Och som avslutning ett litet, litet spetskantat runt förkläde av den typ som franska hembiträden har i filmer.

Gömd i kioskluckan
De hade nog aldrig haft en anställd som så glatt erbjöd sig att köra diskmaskinen eller hjälpa till i köket. Jag försökte på alla sätt slippa att utsätta mig för omvärldens blickar.
Jag stod gärna i kiosken också. I kioskluckan syntes nämligen inte shortsen och förklädet, utan bara skjortan. Intresserade godisköpare kunde även studera det jag hade under, som skymtade igenom nylonet.
I bland blev jag tvun-gen att bära ut maten till uteserveringen.
Och självklart hade några av mina vänner placerat sig där och kunde njuta av synen när jag, röd som en tomat, kånkade omkring på tallrikar och ropade ?Nummer trettiett ? en skinkomelett? och ?Nummer trettitvå ? en entrecote?.
Men det kunde ha varit värre. Serveringskläderna kunde även ha innefattat huvudbonad och skor. Jag kan bara föreställa mig vad det skulle ha varit. Keps och röda lackpumps? Pälsmössa och träskor?
Så Inger, om du läser det här. Nu vet du varför jag tackade nej till jobb hos dig sommaren därpå, för att istället sortera sopor åt Ragnsells.
Att lönen är högre på en sopstation än på en servering bidrog i och för sig också.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.