Jag skriver i en tidning som läses av dem som står längst ner på samhällets rangskala. De med lägst lön, minst inflytande och de som har de mest osäkra anställningsförhållandena. Det är en kontrast, för vi finns i en bransch som samtidigt är en av de verkligt glassiga just nu.
De allra mest utsatta på arbetsmarknaden har ändå stöd av sin fackförening, som hjälper till i förhållande till arbetsgivaren. Medlemmens önskan är att fackföreningen ska ha mer makt och kunna ge ett effektivare stöd gentemot arbetsgivaren och även att facket ska ha en större påverkan på politiken. Någon efterfrågan på ett snällare och svagare mjukisfack finns inte. Även om medlemmen alltså kan tycka att stödet från facket är för svagt, så finns det ändå där.
Arbetslösa en vecka per år
Men i vår bransch går många ut och in mellan jobb, a-kassa och socialbidrag. Hälften av medlemmarna är under ett år arbetslösa i mer än en vecka och får ersättning från A-kassan. Vilket stöd finns i kontakten med en vrång socialförvaltning? För den som inte kom in i A-kassan eller som fallit ur? För den som kommer på kant med försäkringskassan?
Sverige har en mycket hård sociallagstiftning, en del anser att den är Europas hårdaste, och vi har egentligen ingen organisation med bett och styrka som står på de mest utsattas sida. När fackföreningen känner att den tappar i politiskt inflytande så finns det en grupp som har tappat ännu mer.
Tyst i leden
De politiska partierna i vårt land har en lång tradition av samverkan med breda organisationer. Socialdemokraterna och fackföreningarna. Folkpartiet och de frireligiösa. Centern och jordbrukets föreningsrörelse. Det tunnas nu ut. Partierna blir allt mer ensamma. Upplever de själva detta som ett problem och söker de då någon väg ut detta? Eller är partierna så uppfyllda och upptagna med att administrera och balansera alla lobbygrupper och maktintressen som aktivt vill påverka dem att de inte märker tystnaden, inte märker bristen på påtryckningar från de små människorna och deras organisationer?
Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.