Ledare
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Förutsättningar finns för ljusnande framtid i branschen

Publicerad 3 juli 2006

Den ljusnande framtid är vår. Så sjöngs det, kanske rent av skrålades, från skoltrappor och lastbilsflak i början av månaden. Glada avgångsklasser rusade ut till frihet, sommar och, i alldeles för många fall, arbetslöshet.
Det är allvarligt när ungdomar inte kan hitta arbete, kanske inte ens ett sommarjobb. En ung människa behöver stå på egna ben, tjäna pengar och skaffa sig erfarenhet av arbetslivet. Och viktigast av allt: få känna sig behövd.
Hotell- och restaurangbranschen har alltid tagit emot många ungdomar. En del hittar sitt sommarjobb på kaféer, restauranger, hotell och olika turistanläggningar. Andra satsar på en yrkeskarriär inom det som numera kallas besöksnäringen. Det har de ungdomar gjort som Hotellrevyn följt under fem år. Flera av dem är fortfarande kvar i yrket, visar artikeln på sidorna 16 ? 19.

Besöksnäringen skulle kunna utvecklas mycket mer i Sverige och ge många nya jobb. FN:s turistorgan har beräknat att år 2020 kommer 700 miljoner personer att resa i Europa. En välskött och alert turistsektor borde kunna locka till sig åtminstone 1 procent av dessa resande och ge många fler än i dag en trygg försörjning.
Ska svensk besöksnäring konkurrera med mer etablerade turistländer behövs dock en rejäl satsning både på marknadsföring i utlandet och bättre utbildning. HRF:s ordförande ser här de utlovade branschsamtalen med regeringen som en bra början.
? Branschen blir attraktiv om regeringen lyfter den, säger hon på sidorna 6 ? 8.
Men det duger inte att ha ett rykte om både kriminalitet och vidriga arbetsförhållanden. Om branschen ska bli verkligt respekterad måste den vara hederlig och erbjuda anständiga löner och anställningsvillkor. Det är detta kampen för kollektivavtal vid flera restauranger i Göteborg handlar om. Läs mer om den på sidan 10.

Ett annat krav på en respektabel besöksbransch är att kunna hantera en överförfriskad gäst. Där kan en ung semestervikarie behöva stöd. Hur man på några ställen löst detta berättar vi på sidorna 22 ? 25.
Alla läsare önskas nu en ljusnande framtid och en riktigt Glad Midsommar. När nästa nummer kommer i augusti är det redan kräfttider.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.