Debatt Insändare
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Dela på arbetstiden, inte på stressen

Fyra insändarskribenter ser stora fördelar med kortare arbetstid.

Publicerad 5 juni 2013

Vi skyndar oss för att hinna ikapp stämpelklockan som tickar för arbetsgivarna. En stressad människa som precis hunnit springa in med barnet på dagis anländer när klockan redan ringt, för de med arbete. Ska det behöva vara så? Kortare arbetstid ger friskare personal med ork att prestera bättre.
Färre sjukskrivningar, större möjligheter att komma tillbaka till arbetet efter sjukdom. Detta blir en kostnad som minskar för arbetsgivaren. Varför inte bygga på det? Är det inte en kostnad att byta ut den stressade och utslitna människan?
Minskad arbetstid leder också till fler anställningar, ökad produktivitet och arbetskvalité vilket redan har bevisats av Toyotamodellen.
Vi vill ha ett tak på 30 timmar per vecka med högst 8 sammanhängande timmar per arbetspass. Detta ger mer fritid och ork till kompetenshöjning. Eftersom det då krävs mer personal så kommer fler ut i arbetslivet. Möjligheten att bevara kompetensen på arbetsplatserna ökar och folk kan stanna kvar längre i arbetslivet för att ha råd att gå i pension när man själv önskar. Minskad arbetstid ger möjligheten för arbetslösa och studerande att få arbetslivserfarenhet.
Många företagare kommer att opponera sig mot detta. Men om de hänger med på tåget så ökar även kompetensen hos dem. De kan ta in arbetslösa och unga som får en arbetslivserfarenhet och anställning inom på ett sätt som inte leder till lönedumpning.
Vi menar att fler anställningar ger mindre arbetslöshet. Fler arbeten ger ökade intäkter till stadskassan som gör att vi kan utöka skola, vård och pensionen. Om fler har anställning så kommer konsumtionen att öka, vilket stärker vår ekonomi. En stark ekonomi ger fler jobb. Det tycker vi är en bra cirkel. För att uppnå detta krävs medlemskap i facket och att företagen är kollektivanslutna. För ett lyckligare, mer välmående samhälle!

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här