Därför behöver vi arbetare en socialdemokratisk regering
Foto: Privat, Pernilla Wahlman
Insändare DEBATT

Därför behöver vi arbetare en socialdemokratisk regering

Den 11 september avgör du vilka som ska styra Sverige de kommande fyra åren. För oss som anställda i hotell- och restaurangbranschen och medlemmar i HRF är det tydligt att vi arbetare behöver en socialdemokratisk regering, skriver Sofie Liss, Sara Astner, Paul Bodén och Jenny Sjöstedt.

Publicerad 6 september 2022

”För oss som anställda i hotell- och restaurangbranschen och medlemmar i HRF är det tydligt att vi arbetare behöver en socialdemokratisk regering som vill bygga ett starkare och tryggare samhälle för vanliga arbetare, det vill säga oss och våra arbetskamrater.

I Sverige ska det vara ordning och reda på arbetsmarknaden. Alla som kan jobba ska jobba och vi som jobbar ska ha en bra lön, trygga arbetsvillkor och en pension som det går att leva på.
I Socialdemokraternas Sverige ska vi alla känna oss trygga med att välfärden finns där när vi behöver den. Och tillsammans ska vi vända på varje sten för att bryta segregationen och stoppa våldet och brottsligheten.

Mot vår vision och vårt arbete för ett starkare och tryggare samhälle står Sveriges mest högerkonservativa regeringsalternativ i modern tid, bestående av både Moderaterna och SD, och deras blå politik.
En politik som minskar tryggheten för vanligt folk – både på arbetsplatsen och för dem som drabbas av arbetslöshet eller sjukdom. En politik där marknadens principer styr över svensk skola och sjukvård, och där plånbokens tjocklek går före behov.

Det finns många tydliga skillnader mellan de politiska alternativen i höstens val.

Vi ska kunna känna oss trygga vid arbetslöshet eller sjukdom

Trygghet för vanligt folk handlar så klart mycket om att vi ska kunna känna oss trygga vid arbetslöshet eller sjukdom och med att välfärden finns där när vi behöver den.
Därför är de satsningar som regeringen gjort på att stärka trygghetssystemen genom att bland annat höja taket i a-kassan och ta bort den bortre tidsgränsen för ersättning vid sjukdom, den så kallade ”stupstocken”, viktiga.
Detta vill de högerkonservativa nu rasera genom att bland annat återinföra stupstocken, något som skulle leda till att tusentals arbetare återigen utförsäkras ur sjukförsäkringen, samt genom att åter sänka ersättningen för den som blir arbetslös.

En annan viktig fråga för att vi ska kunna känna oss trygga efter yrkeslivet är att vi får en pension som det går att leva på. I augusti höjdes pensionen med upp till 1 000 kronor för de allra fattigaste pensionärerna, ofta kvinnor som arbetat deltid och till låg lön. Denna höjning fick vi socialdemokrater kämpa hårt mot de högerkonservativa för att få igenom i riksdagen.

Det gör skillnad för dig, oss och alla våra arbetskamrater vilka som styr Sverige. Vi vet att Sverige kan bättre. Rösta på Socialdemokraterna för ett rödare, starkare och tryggare Sverige för vanligt folk.

Sara Astner, ledamot i HRF:s förbundsstyrelse och medlem i S
Sofie Liss, ledamot i HRF:s centrala ungdomskommitté
Paul Bodén, ledamot i HRF:s lokala ungdomskommitté Stockholm-Gotland och medlem i S och SSU
Jenny Sjöstedt, ledamot i HRF:s centrala ungdomskommitté och kandidat till kommunfullmäktige i Halmstad för S

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenterna som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.