Krönika
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Bakning är själslig kvalitetstid

Mindfulness handlar om frid, acceptans och närvaro. Lägg till jäst, mjöl, socker, smör och kanel.

Publicerad 22 oktober 2010

Ah…en ljummen, kaneldoftade fluffig vetedeg att låta händerna sjunka ner i! Sällan är jag så vänligt inställd som när jag bakar. Axlarna sjunker ner, omvärlden bleknar, jag kanske rent av nynnar en trudelutt och hela mitt väsen är fullt av goda tankar. Det är inte så många som får njuta av det i och för sig ­eftersom jag också är en nattbakare. På dagarna syns dammråttorna i hörnen och högarna av olästa papper, obetalda räkningar och outnyttjade reklamerbjudande. Då är det svårt att ägna all sin uppmärksamhet åt en deg. Det är också väldigt stressande när det ringer under baket. Försök att svara på en Iphone med händer som ser ut som en dålig skulptör varit i farten med klimpig kladdig deg överallt.

Men när kvällshimlen svartnar och ljuden från gatan tystnar, när alla barnen snusar i sina sängar och maken nickat till i soffan, då!
Fram med jäst och kardemumma eller kanske saffran om det börjar lacka mot jul. I väntan på jäsning kanske man hinner sno ihop en sats bondkakor också? Hacka nötter och sikta mjöl i takt med radions mummel.
Bakning eller matlagning är underskattat som terapi, avslappning och stressbefrielse. Jag har själv skrivit spaltmeter om hur bra det är med nyttig mat, om att leva ett tillsatsfritt liv, hur viktigt det är för barnen att känna dofter och smaker – ja, jag har skrivit hur mycket som helst om varför det är bra att ä t a hemlagad mat.

Men sällan skrivs det om sinnesron man kan få av att laga den. Knåda, vänta på att den ska jäsa klart, kavla, blanda kanelsmör, pensla och titta genom ugnsfönstret på hur bullarna sakta gräddas. Att baka med sällskap är naturligtvis också väldigt trevligt men att baka ensam ger lite luft under tankens vingar. Och det är svårare att tänka stygga tankar om sig själv och andra när köket luktar hemtrevnad. Särskilt om man bara okynnesbakar utan något särskilt mål eller mening än att fylla frysen inför en annan dag. Det är prestigelöst och skuldbefriat, det är själslig kvalitetstid. Tid som ägnas åt en enda sak.

Jag har läst att mindfulness handlar om att leva mer närvarande i nuet, och se saker och ting som dom är, att det handlar om att finna ett sinnelag inom sig som präglas av kvaliteter som frid, acceptans, närvaro och icke-dömande. Lägg till jäst, mjöl, socker, smör och ­kanel och du har ingredienserna som ingår i ett hederligt gammalt bullbak…

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här