Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

AD: Mjölspillande pizzabagare fick inte sparken

Ord stod mot ord på de flesta punkter. Men det var pizzerians ägare som fick rätt. Pizzabagaren avslutade anställningen frivilligt, enligt Arbetsdomstolen.

Publicerad 31 mars 2004

I september 2002 blev pizzabagaren fast anställd på pizzerian, som ligger i en mellansvensk småstad. Men i november slutade han. Pizzabagaren anser att han fick sparken efter en diskussion om att han spillde för mycket mjöl omkring sig.
»Passar det inte kan du gå« ska arbetsgivaren ha sagt.
Restaurangägarens version var att pizzabagaren gick och bytte om efter diskussionen, kastade nycklarna på bordet och sa:
»Det går ju inte att arbeta med dig.«

Den anställde vände sig till Hotell- och restaurangfacket, och facket lämnade in en stämningsansökan till Arbetsdomstolen. Facket menade den anställde sagts upp eller avskedats utan giltigt skäl, och ville att arbetsgivaren skulle betala månadslön från november och fram till dagen för huvudförhandlingen. Dessutom övertidsersättning på 17 342 kronor och semesterersättning på cirka 4289 kronor. Facket krävde också ett allmänt skadestånd.

Men enligt Arbetsdomstolens dom var situationen inte sådan att den anställde kunde ha uppfattat sig som uppsagd. Ett vittne styrkte att arbetsgivaren försökt få pizzabagaren att komma tillbaka till jobbet i efterhand.

Även när det gäller övertiden så stod ord mot ord. Arbetsgivaren hävdade att den anställde inte hade arbetat någon övertid, och den anställde sa att han arbetat över 117 timmar. Men facket hade inga bevis på övertidsarbetet, så Arbetsdomstolen avslog det kravet.

Nu ska arbetsgivaren betala 1908 kronor i semesterersättning till den anställde, och Hotell- och restaurangfacket ska ersätta arbetsgivaren med 48 144 kronor för rättegångskostnaderna.

Läs mer
Mjölspill i Arbetsdomstolen. Läs mer >>

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.