Så fixar de ansvaret som arbetsledare
Foto: Magnus Lejhall
Fokus Chef, typ

Så fixar de ansvaret som arbetsledare

Hur är det att leda utan att vara formell chef? Natalie Klasson och Anton Marklind vet. De har valt att axla tyngre roller på sina arbetsplatser.

Publicerad 7 oktober 2025

Driftledare, skiftledare, teamledare – hur är det att både chefa och jobba i kök eller servering? Natalie Klasson och Anton Marklind trivs i sina dubbla roller.

Anton Marklind är drift­ledare på Ikea Citys restaurang i Stockholm. Här ser han till att allting rullar på och att kollegorna tar rast när de ska.
Men just nu är det lunchrusch och en strid ström av gäster fyller serveringen i Gallerian. Många väljer de klassiska köttbullarna eller plantbullarna med tillbehör.

Visade intresse tidigt

Snart är ruschen över. Då ska Anton lägga schemat för morgondagen.
Han har jobbat i totalt fyra år på Ikeas restauranger. Först i Kungens kurva, nu i city.

Sedan i augusti förra året är han driftledare här.
– Redan när jag kom hit för 1,5 år sedan sa jag till min närmsta chef att jag ville utvecklas och ta ett större ansvar. Min chef uppmuntrade mig och märkte att jag var redo.

Anton är en av sju driftledare på ­restaurangen, som har runt 30 fast anställda och 15 extraanställda.
Han växlar mellan att stå i köket och att ansvara och planera för den dagliga driften.
Det är allt från att maten serveras i tid till att kylarna håller rätt temperatur.

Ansvaret inskrivet i kontraktet

Tillsammans med chefen skrev han in i sitt kontrakt vad det nya ansvaret skulle innebära och vilka förväntningarna var. Han fick också ett lönepåslag för sina utökade arbetsuppgifter.
Anton kände sig säker i att axla den nya rollen, han hade ju sett de andra driftledarna jobba och tänkte att han skulle klara det också.

Jag har fått ställa om och gå in i min profession.

Anton Marklind

– Men jag var naiv i början, det blev lite av en käftsmäll. Det som var svårt, och som jag fortfarande jobbar med, är att relationen till både chefer och kollegor förändras. Jag är van att ha en öppen och enkel relation med alla, men jag har fått ställa om och gå in i min profession.

– Det var också svårt i början att säga till kollegorna att nu ska vi göra så här. Men jag har blivit bättre på det och på att säga ifrån.

Det är ett öppet klimat på arbetsplatsen, säger Anton. Han kan ta hjälp av de mer rutinerade driftledarna om det är något han känner sig osäker på.

Natalie började som extrajobbare

Natalie Klasson hade en annan resa till sitt skiftledarjobb. Hon jobbade extra som kafébiträde på Caffè Ritazza på Centralstationen i Stockholm och hade siktet inställt på att plugga till barnskötare.

Efter 1,5 år frågade hennes chef om hon kunde tänka sig att bli skiftledare. Nu är hon inne på sitt trettonde år på samma ställe.
– Jag trivdes bra och blev så klart glad när jag fick frågan. Det är kul med utveckling och att lära sig nya saker. Dessutom gillar jag att ta ansvar och är en teamplayer.

Flera utbildningar under åren

Natalie har gått flera kurser i arbetsledning. Utbildningar som gett henne mycket på vägen och som företaget stått för.

Hon har bland annat fått lära sig konsten att bemöta kunder, att göra arbetsplaner för dagen och att ta reda på vem i personalen som passar för olika uppgifter och områden.

– Kontakten med personalen har alltid varit lätt för mig, likaså att kunna säga till dem, säger Natalie.

Det tog säkert ett halvår för mig att sätta mig in i allt det.

Natalie Klasson om varubeställningar

Det som varit svårast är beställningarna av varor, berättar hon.
– Att ha kontakt med leverantörer och veta vilka varor som ska beställas när, så att vi får det vi ska ha. Det tog säkert ett halvår för mig att sätta mig in i allt det.

En trappa upp finns kontoret med datorn. När Natalie gör beställningar säger hon till om att inte bli störd
på en stund och sätter sig där.
Men är det mycket att göra tar Natalie med sig en surfplatta och sitter i ett hörn av kaféet för att finnas till hands för kollegorna.

Speciell arbetsplats

Centralstationen är en speciell plats. Hit kommer inte bara tågresenärer utan även kontorsfolk som har möten på kaféet, ungdomar, hemlösa, fotbolls­supportrar och pensionärer.

– Här måste du kunna bemöta folk. Det gäller för mig att inkludera dem som jobbar här i arbetet. Inte styra med järnhand utan vara tydlig och pedagogisk. Det allra roligaste är att ta hand om personalen, även om jag inte har ett formellt ansvar för det, säger Natalie.

Vänligt men bestämt säger hon till en man som kommer in på Ritazza med en medhavd öl i näven.
– Jag har lärt mig att ta mer ansvar. En nyttig insikt som jag har med mig resten av livet. Rollen som skiftledare har också lärt mig att fördela arbetssysslor och få rätt person på rätt plats.

Natalie Klasson och Anton Marklind
Natalie Klasson och Anton Marklind arbetar båda i Stockholms centrala delar. Foto: Magnus Lejhall

Tränat upp tålamodet

Anton Marklind har samma upplevelse som Natalie Klasson: det ökade ansvaret gör att man växer som människa och samtidigt får en ökad insikt om hur andra fungerar.
– Jag har utvecklats så mycket att jag knappt känner igen mig själv. Mitt tålamod har blivit betydligt bättre.

Han säger också att han fått större förståelse för att människor är olika.
– Om jag säger till en kollega att fylla på varor eller fronta räcker det att säga det en gång till vissa medan andra behöver höra det fler gånger.

Natalie Klassons roll som skiftledare har byggts på vartefter.
Numera hjälper hon chefen med att lägga scheman, täcka luckor i bemanningen och ta emot sjukanmälningar. Hon får extra påslag på lönen för det.

Nästa steg är att bli chefs­assistent. Hon är redo eftersom hon i stort sett kan verksamheten utan och innan. Och visst finns drömmen om att någon gång öppna eget, en bistro i Stockholm.

Visa att du är självgående, att du är cool och kan ta ansvar.

Natalie Klasson

Vad skulle du ge för tips till den som är beredd att ta ett arbetsledarjobb?
– Visa att du är självgående, att du är cool och kan ta ansvar. Jag lär upp dem som kommer hit och det märks ganska snabbt om det är en person som vill mer, säger Natalie Klasson.

Anton Marklind brinner för Ikea och vill fortsätta där, säger han. Nästa steg är att bli gruppchef, vilket bland annat innebär personalansvar.

Anton tror att det är bra att ha erfarenhet av jobbet som driftledare innan. Och han uppmuntrar andra att våga ta steget, trots att det kan kännas läskigt.

– Jag tänker att alla vill utvecklas. Har man bara haft tanken att vilja lite grann så tror jag att man är redo. Ta ett snack med din närmsta chef och berätta om dina tankar, säger Anton Marklind.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här