Nya råvaror! Nya rätter! Gamla restauranger – men de blev som nya i Tores Wretmans händer! Har du koll på allt vi kan tacka den här mannen för?

Tore Wretman är en av Sveriges mest betydelsefulla kulinariska profiler genom tiderna.
Vad vet du om mannen, myten, matikonen?
Fråga
Tore Wretman har skapat många läckerheter. Vilken av dessa såser ligger han bakom? (I klippet ovan gör han bland annat pannbiff och kaviarägg, så inga ledtrådar där. Men kolla gärna!)
Fråga

”Tores pojkar” kallades tolv kockar som lärde sig laga husmanskost på Wretmans vis och förde hantverket vidare. Här är tre kända namn – men bara två av dem ingick i pojkgänget. Vem ska bort?
Fråga

Ett par nya råvaror lär Tore Wretman också ha introducerat i Sverige. Vilka ska vi tacka honom för?
Fråga

Tore Wretman drev många restauranger i Stockholm. Vilka tre har han vid något tillfälle ägt?
Fråga

Toast Skagen får vi också tacka Tore Wretman för. Men vad prydde den smörstekta toasten på den allra första Toast Skagen – framimproviserad av vår huvudperson i pentryt på en segelbåt under en tävling då det blev total stiltje?
Fråga

Wretman var tidig, kanske till och med först, med att introducera 1970-talsklassikern plankstek till Sveriges restaurangbesökare. Men varför strök han rätten från menyn?
Fråga

Bara ett av dessa påståenden om brödet pain riche stämmer. Vilket?