Quiz Tore Wretman

Vad kan du om Tore Wretman?

Nya råvaror! Nya rätter! Gamla restauranger – men de blev som nya i Tores Wretmans händer! Har du koll på allt vi kan tacka den här mannen för?

Publicerad 31 januari 2025
Vad kan du om Tore Wretman?
Vad vet du om restaurangikonen Tore Wretman och hans alla kulinariska bidrag?

Tore Wretman är en av Sveriges mest betydelsefulla kulinariska profiler genom tiderna.
Vad vet du om mannen, myten, matikonen?

Fråga

Tore Wretman har skapat många läckerheter. Vilken av dessa såser ligger han bakom? (I klippet ovan gör han bland annat pannbiff och kaviarägg, så inga ledtrådar där. Men kolla gärna!)

Fråga

En av dessa tre personer (här symboliserade av sina konsumentprodukter) var inte med i Tores pojkar.

”Tores pojkar” kallades tolv kockar som lärde sig laga husmanskost på Wretmans vis och förde hantverket vidare. Här är tre kända namn – men bara två av dem ingick i pojkgänget. Vem ska bort?

Fråga

Tore Wretman och Werner Vögeli står och inspekterar något. Vad döljer sig bakom emojin, kan det vara en för Sverige ny råvara?

Ett par nya råvaror lär Tore Wretman också ha introducerat i Sverige. Vilka ska vi tacka honom för?

Fråga

Tore Wretman frimärke
Det här stiliga Tore Wretman-frimärket från 2002 kan eventuellt ge en ledtråd. Foto: Postmuseum/Digitalt museum, Illustration: Jane Bark

Tore Wretman drev många restauranger i Stockholm. Vilka tre har han vid något tillfälle ägt?

Fråga

Det var inte bara pandemin som drabbade oss våren 2020 utan även denna skapelse, som blev viral på sociala medier. En restaurang i Gävle tolkade Toast Skagen som skagenröra, tre rucolablad och två skivor sötlimpa. Foto: Hanna Lindström

Toast Skagen får vi också tacka Tore Wretman för. Men vad prydde den smörstekta toasten på den allra första Toast Skagen – framimproviserad av vår huvudperson i pentryt på en segelbåt under en tävling då det blev total stiltje?

Fråga

Var det de lättantändliga planksteksplankorna som satte P för rätten? Foto: Evert Anderssons samling/Jönköpings museum

Wretman var tidig, kanske till och med först, med att introducera 1970-talsklassikern plankstek till Sveriges restaurangbesökare. Men varför strök han rätten från menyn?

Fråga

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här