Nyheter Nobel

Thea ska servera på Nobelmiddagen

På söndag är det återigen dags för Nobelfesten. Thea Allikmaa Lundin, kockelev på Pihlskolan i Hällefors, kommer att vara på plats i Blå hallen – för att servera!

Publicerad 8 december 2023 Kommentera
Thea ska servera på Nobelmiddagen
Thea Allikmaa Lundin från Pihlskolan i Hällefors ska servera på Nobelbanketten på söndag. Foto: Nobel Prize Outreach/Clément Morin, Privat

På årets Nobelbankett, som hålls på söndag den 10 december, deltar 1 250 gäster, 44 kockar samt 190 servitörer och servitriser. En av de sistnämnda är Thea Allikmaa Lundin, som till vardags går andra året på Pihlskolan i Hällefors.

Hur kommer det sig att du ska servera på Nobelfesten?
– Min lärare Lena frågade om jag ville pröva på att servera på en bankett i Stadshuset tillsammans med några andra elever. Vi fick lite instruktioner, som att köpa en kjol i knälängd, och sedan åkte vi till Stockholm. Vi jobbade i två dagar. Man skulle prestera och bli godkänd för att få servera på Nobelbanketten. Det var väldigt viktigt att man kunde ta tio tallrikar från bordet när man dukar av, till exempel. Det klarade jag.

Thea Allikmaa Lundin.
Foto: Lena Wolke

Hade du tänkt innan att du ville arbeta på Nobelfesten?
– Ja, det har jag verkligen. Förra året var det en tjej från Hällefors som var med, och då tänkte jag: ”gud vilken ära att få göra det”. Jag bara bestämde mig, nu jävlar ska jag visa vad jag kan. Jag har verkligen tagit i det här året för att förbättra mig och visa för lärarna att jag kan. Det är ett av mina stora mål, att få servera på Nobel. Det är så stort.

Är du nervös?
– Jag är jättejättenervös! Gud, jag har till och med drömt mardrömmar om att jag har gått vilse i Stadshuset och att jag har snubblat med silverfatet. Man vill ju inte vara personen som snubblar! Men jag är jättejätteglad att jag får göra det. Det är väldigt spännande.

Men du är ju kockelev?
– Ja, jag läser till kock egentligen. Min kocklärare börjar bli lite nervös för att jag ska byta till servering efter det här, haha!

Stort lycka till!
– Tack så jättemycket!

Nobelfesten i siffror

  • Gästerna sitter vid 60 bord, total bordslängd är 360 meter.
  • Varje Nobelpristagare får bjuda med 8 personliga gäster förutom sin partner.
  • Det tar 44 kockar fyra dagar att förbereda middagen.
  • Det går åt cirka 800 meter linneduk till dukningen.
  • Att duka borden är ett heldagsarbete för 40 personer.
  • Det går åt 400 flaskor champagne, 450 flaskor vin och 300 liter kaffe.