Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Sydkoreanska golfarbetare kräver avtal

Golfarbetarna gick med i facket. Men när avtalet skulle förhandlas om så stängde golfbanans ägare banan och kastade ut fackmedlemmarna. Nu vädjar facket om internationell hjälp.

Publicerad 28 oktober 2003

I Sydkorea arbetar 20 000 personer som golfcaddies, medhjälpare på golfbanor. De flesta är kvinnor. För några år sedan började golfarbetarna organisera sig i Kvinnornas fackförbund.
När facket undersökte arbetsmiljön visade det sig att 74 procent av medlemmarna hade råkat ut för olyckor eller skador i arbetet. Vanligast är skador av golfbollar och klubbor. Sexuella trakasserier är också ett stort problem.

Men arbetsgivarna vill inte erkänna att golfarbetarna är anställda. Man säger att de är egna företagare. Golfbaneägarna vill inte ta ansvar för arbetsmiljön och det finns inget försäkringsskydd vid olyckor. Arbetarna får lov att betala läkarvård för arbetsplatsolyckor själva. Allt det här vill facket ändra på.

Facket krävde kollektivavtal, och efter flera års strid lyckades man få det på några ställen, bland annat på 88 Country Club.
När det var dags för omförhandling, tidigare i år så hade arbetsgivaren ändrat sig. Företaget ville inte längre höra talas om facket eller om förhandlingar. Den 20 oktober stängdes golfbanan och de fackliga medlemmarna förbjöds att visa sig där.
Nu vädjar facket om internationellt stöd. Man har också vänt sig till regeringen. Golfbanan ägs av Ministeriet för krigsveteraner och vinsten går till staten.
Den här veckan håller det internationella facket IUL styrelsemöte i Genève. Då tar man ställning till om man ska hjälpa kvinnornas fackförening i Korea.
Svenska HRF är en av medlemmarna i IUL.

Läs mer: Facklig seger för sydkoreanska hotellarbetare. Läs mer här >>

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här