Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Svenske kocken köper sällan in svenskt

Kvalité och pris är viktigare än råvarans ursprung eller om den är ekologisk. Det tycker svenska kockar och inköpschefer. Bara 6 procent väljer alltid det svenska alternativet.

Publicerad 5 februari 2004

Svenska inköpschefer eller kockar väljer inte nödvändigtvis svenska råvaror. Det visar undersökningen »Foodservice in Sweden 2004?2006« som företaget BIS Shrapnel gjort. Av de tillfrågade väljer 6 procent alltid svenska råvaror, 51 procent väljer det någon gång. Detta kan jämföras med andra länder där 70-80 procent väljer landets egna råvaror. Danskarna är bättre på att köpa in egenproducerat.

Ekologiska råvaror har inte slagit igenom här. Gästen frågar inte efter det och det är dyrare. Kvalité är däremot mycket viktigt för svenska kockar. Detta och priset styr inköpen.

Den svenske kocken vill ha information om nya varor genom produktrabatt, matrecept och gratisprov.
? Svenska kockar vill inte ha information i brevlådan, de vill inte ha en penna eller ett bordunderlägg med reklam, något som är populärt i andra länder, säger Sissel Rosengren som gjort undersökningen.

Den svenska krogbranschen ligger också efter när det gäller internet.
? Bara 11 procent av företagen beställer mat via internet. 58 procent blir uppringd av en distributör, 25 procent ringer själv upp, 4 procent föredrar fax och resten beställer av uppsökande försäljare eller får automatiskt påfyllnad av varor.

Andra intressanta fakta från undersökningen
* Svenskar jämför sig gärna med amerikanarna när det gäller trender och matvanor. Men utanför Norden har vi mest gemensamt med Australien och Nya Zeeland.
* Svenskarnas lunchvanorna är på väg att ändras. Smörgås eller sallad ersätter varm lunch 1-2 dagar i veckan.
* Mexikansk och marockansk mat är en stor trend just nu men det är inget som består. Det är bara medelhavsinspirerad mat som kommit för att stanna.
* I andra länder finns många fler billiga restauranger än i Sverige, där man äter vanlig varm mat och inte snabbmat. Det gör att svensken äter färre rätter. En maträtt och ett glas vin får räcka.
* Trenden med hälsosam, nyttig smal restaurangmat är mycket en svensk företeelse. I andra länder bryr sig inte gästen om fetthalt utan äter vad de vill ha.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här