Av dem som har gått ut gymnasiets hotell- och restaurangprogram är bara var tredje etablerad på arbetsmarknaden ett år efteråt, visar en ny rapport från LO.
Yrkesprogrammen ska ge ungdomar förutsättningar att börja jobba direkt efter gymnasiet. Men av de elever som gått klart ett yrkesprogram är få etablerade på arbetsmarknaden ett år senare, visar LO:s rapport.
Hotell- och restaurangprogrammet är ett av de program där bara var tredje har kommit in i arbetslivet.
– Det är allvarligt att det inte verkar fungera mellan utbildningen och arbetslivet. Det saknas en bro som borde finnas där, säger Pim van Dorpel, ombudsman på Hotell-och restaurangfacket.
Det handlar inte enbart om att det är svårt att komma in på arbetsmarknaden. Frågan är också om eleverna möter arbetsvillkor som får dem att vilja satsa på branschen, säger Pim van Dorpel.
– Om man inte får en trygg anställning tröttnar man. Vissa skolor använder dessutom arbetsplatser utan kollektivavtal för praktiken.
Med ”etablerad” menas i rapporten att eleverna har jobbat ungefär tio månaders heltid på ett år, inte att de har en tillsvidareanställning.
För komma åt den låga etableringsgraden föreslår LO bland annat att gymnasieskolan bör göras obligatorisk, att högskolebehörigheten på yrkesprogrammen måste återinföras och att branscherna måste få större inflytande över utbildningarnas upplägg.
– Ett stort problem är att yrkesprogrammen på sina håll präglas av låg kvalitet, kommenteras LO:s utredare Nina Andersson Brynja.
HRF har länge efterlyst ett större inflytande för branschen, säger Pim van Dorpel.
– Både arbetsgivare och fack skulle lokalt och praktiskt kunna bidra. En viktig del för HRF är också att titta på möjligheter till kompetensutveckling, som gör att personalen vill stanna kvar i branschen.
De får oftast jobb
- Lättast att komma in på arbetsmarknaden har elever från fordon-, energi- och byggprogrammen. Omkring hälften av dem har en etablerad ställning efter ett år.
- Allra bäst går det för elever från fordonsprogrammet, där 53 procent har fått fäste på arbetsmarknaden.
- De som har allra svårast att få jobb är de elever som har gått medieprogram.
Rapporten ”Leder yrkesutbildningarna till jobb i Sverige?” bygger på data från Skolverket.
Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.