Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Svårt att få jobb efter yrkesprogram

Av dem som har gått ut gymnasiets hotell- och restaurangprogram är bara var tredje etablerad på arbetsmarknaden ett år efteråt, visar en ny rapport från LO.

Publicerad 27 oktober 2014
inlinebild
Pim van Dorpel tror på branschinflytande. Foto: Ann Patmalnieks

Yrkesprogrammen ska ge ungdomar förutsättningar att börja jobba direkt efter gymnasiet. Men av de elever som gått klart ett yrkesprogram är få etablerade på arbetsmarknaden ett år senare, visar LO:s rapport.

Hotell- och restaurangprogrammet är ett av de program där bara var tredje har kommit in i arbetslivet.
– Det är allvarligt att det inte verkar fungera mellan utbildningen och arbetslivet. Det saknas en bro som borde finnas där, säger Pim van Dorpel, ombudsman på Hotell-och restaurangfacket.
Det handlar inte enbart om att det är svårt att komma in på arbetsmarknaden. Frågan är också om eleverna möter arbetsvillkor som får dem att vilja satsa på branschen, säger Pim van Dorpel.
– Om man inte får en trygg anställning tröttnar man. Vissa skolor använder dessutom arbetsplatser utan kollektivavtal för praktiken.

Med ”etablerad” menas i rapporten att eleverna har jobbat ungefär tio månaders heltid på ett år, inte att de har en tillsvidareanställning. 
För komma åt den låga etableringsgraden föreslår LO bland annat att gymnasieskolan bör göras obligatorisk, att högskolebehörigheten på yrkesprogrammen måste återinföras och att branscherna måste få större inflytande över utbildningarnas upplägg.
– Ett stort problem är att yrkesprogrammen på sina håll präglas av låg kvalitet, kommenteras LO:s utredare Nina Andersson Brynja.

HRF har länge efterlyst ett större inflytande för branschen, säger Pim van Dorpel.
– Både arbetsgivare och fack skulle lokalt och praktiskt kunna bidra. En viktig del för HRF är också att titta på möjligheter till kompetensutveckling, som gör att personalen vill stanna kvar i branschen.

De får oftast jobb

  • Lättast att komma in på arbetsmarknaden har elever från fordon-, energi- och byggprogrammen. Omkring hälften av dem har en etablerad ställning efter ett år.
  • Allra bäst går det för elever från fordonsprogrammet, där 53 procent har fått fäste på arbetsmarknaden.
  • De som har allra svårast att få jobb är de elever som har gått medieprogram.

Rapporten ”Leder yrkesutbildningarna till jobb i Sverige?” bygger på data från Skolverket.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Ur temat Coronakrisen
Nyheter RESTRIKTIONER

”Nu har vi en stol per bord”

Max en gäst per bord gäller nu för serveringsställen på handelsplatser. Seija Andersson Ter-Borchs arbetsplats, restaurangen på Ikea Haparanda, är en av dem som påverkas av de nya restriktionerna.

Publicerad 5 mars 2021 Kommentera
”Nu har vi en stol per bord”
Seija Andersson Ter-Borch jobbar på Ikea Haparandas restaurang, som berörs av de nya restriktionerna. Foto: Nina Sandell/Mostphotos, Tomas Bergman
Seija Andersson Ter-Borch.

Vilka förändringar har ni gjort efter de senaste restriktionerna?
– Vi har tagit bort alla sittplatser i bistron vid utgången. Inne i restaurangen har vi nu en stol per bord, så det är 85 sittplatser i stället för 230 som det blev när vi glesade ut förra gången. Det är en märkbar skillnad. Jag hade inte varit så glad om jag var kund, men samtidigt är det bara att gilla läget.

Sköter kunderna sig?
– De duktiga sätter sig vid varsitt bord även om de kommer in tillsammans. Andra flyttar på stolarna. Vi kan bara informera om vad som gäller, våra besökare har ett eget ansvar att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Pandemin gör sitt och den stängda gränsen också.

Något som har ändrats gällande maten?
– Vi tillagar halvbleck till lunchen, för att det inte ska bli svinn. Folk kan någon gång få vänta lite medan vi steker på nytt. Men det här är ju Norrland så de klarar att vänta. Menyn är annars samma, köttbullar och kyckling går bäst.

Hur mycket kunder har ni?
– Pandemin gör sitt och den stängda gränsen också. Så det är ganska lugnt. Men sakteligen kommer folk mer och mer, det är inte som i början. Jag tror att de helt enkelt är less på att vara hemma. Det ska bli spännande att se hur det är på lördag, då brukar det vara lite mer folk.

Ingår i temat: Coronakrisen 117 artiklar

Alla artiklar i temat (114 till)
Nyheter arbetsmiljö

HRF och Choice vill förebygga smitta

Hur kan hotellanställda skyddas mot coronavirus i sitt arbete? Det har HRF och Nordic Choice Hotels försökt ta reda på i ett gemensamt projekt. Målet är att ta fram ett verktyg, som en checklista, som kan användas på kedjans hotell.

Publicerad 1 mars 2021 Kommentera
HRF och Choice vill förebygga smitta
Nordic Choice Hotels och HRF tar gemensamt grepp på coronarisker i arbetsmiljön. Foto: Paul Wallén/Mostphotos, Colourbox
Alejandro Quezada

I augusti förra året gick Nordic Choice-kedjan ut med att alla deras anställda med gästkontakt skulle bära munskydd för att förhindra coronasmitta. Problemet var bara att beslutet inte hade förhandlats med Hotell- och restaurangfacket.

Till slut hittade parterna en lösning – ett gemensamt projekt för riskbedömning och riskhantering kring covid-19 på hotellen.
– Vi har tillsammans med företagshälsovården i form av läkare och arbetsmiljöingenjör gått igenom hur arbetet med smittorisker ser ut på hotellen, vilka åtgärder som har gjorts och vad som behöver göras, säger Alejandro Quezada, HRF-ombudsman och regionalt skyddsombud som arbetar med projektet.

Sex Choice-hotell har genomgått en fördjupad riskbedömning. Planen är att med erfarenheterna därifrån skapa ett verktyg som sedan ska kunna användas på samtliga hotell i Nordic Choice-kedjan.
– Branschen är bra på att hitta lösningar, men det har inte funnits ett standardiserat sätt att arbeta med det här. Vi vill ge hotellen en struktur att följa, någon form av mall eller checklista. Vi som parter vill ta ett grepp på hur man kan jobba förebyggande i arbetsmiljön, säger Alejandro Quezada.

Erfarenheterna från hotellen ska diskuteras på ett möte i nästa vecka.

Nyheter VÅRT HRF

Hallå där, Anne Carlén Hellgren

Att starta nytt jobb under en pandemi är inte optimalt. Men Anne Carlén Hellgren, ny kassör i HRF:s avdelning 31 Karlstad, är taggad.

Publicerad 1 mars 2021 Kommentera
Hallå där, Anne Carlén Hellgren
Anne Carlén Hellgren. Foto: Linn Malmén
Anne Carlén Hellgren. Foto: Linn Malmén

I december tog Anne Carlén Hellgren över rodret som kassör på HRF-kontoret i Karlstad.
Vad gjorde du tidigare?
– Jag kommer från Kommunal, där jag bland annat var regionalt fackligt ombud för privatanställda. Jag har stor erfarenhet av att arbeta med små privata arbetsgivare.

Vad lockade med HRF?
– Det är snabba puckar, kortare beslutsvägar och man får vara mer allround. Jag gillar att ha många bollar i luften, och det får man verkligen här. Det är underbart!

Vad tar du med från Kommunal?
– Förmågan att värva förtroendevalda. Att organisera, att väcka intresse. Jag har jobbat jättemycket med det. Ju fler förtroendevalda, desto mer kan vi påverka.

Fråga om jobbet.
100
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här