Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Stödet för Sd ökar bland LO-män

Om det hade varit riksdagsval i dag hade de rödgröna partierna fått klar majoritet, visar SCB:s partisympatiundersökning. Sverigedemokraterna ökar, framför allt bland LO-män där partiet nu är det näst största.

Publicerad 4 december 2013

Regeringspartierna skulle tillsammans få knappt 40 procent av rösterna om det vore val i dag, visar SCB:s partisympatiundersökning för november. Moderaterna och Folkpartiet har tappat sedan undersökningen senast gjordes, i maj, medan Kristdemokraterna och Centerpartiet har ökat och nu ligger över riksdagsspärren.

Socialdemokraterna har tappat 1,3 procent sedan maj, och skulle vid val i dag få 34,3 procent. Vänsterpartiet och Miljöpartiet har båda ökat något, och skulle få 6,7 respektive 8,8 procent av rösterna, visar undersökningen.
Störst ökning står Sverigedemokraterna för. Om det vore val i dag skulle partiet få 9,3 procent av rösterna, vilket är 1,6 procent fler än i maj.

Partiet är särskilt populärt bland manliga LO-medlemmar. Hela 14,7 procent av dem anger Sverigedemokraterna som det parti som ligger dem närmast, vilket är en ökning sedan maj. Därmed är partiet det näst populäraste bland LO-männen. Snittet för män i landet är 9,5 procent.

Hos LO-kvinnorna har stödet för Sverigedemokraterna tvärtom sjunkit. I maj sympatiserade 5,3 procent av dem med partiet. I dag är siffran 4,5 procent. Snittet för alla kvinnliga väljare är 3,8 procent.

Störst stöd för Sverigedemokraterna finns i södra Sverige och i Västsverige.

Fakta: Partisympatier hos LO:s medlemmar

Svar på frågan: Är det något av de politiska partierna som står dig närmare än andra, i så fall vilket? Om inte, vilket parti har du störst sympati för.

LO-män:
M: 14,1 procent
C: 2 procent
Fp: 1,6 procent
Kd: 2,4 procent
Mp: 4 procent
S: 52,6 procent
V: 7,8 procent
Sd: 14,7 procent
Övriga: 0,9 procent

LO-kvinnor:
M: 11,3 procent
C: 1,9 procent
Fp: 3,6 procent
Kd: 0,4 procent
Mp: 6,5 procent
S: 61,3 procent
V: 4,5 procent
Sd: 4,5 procent
Övriga: 0,8 procent

Källa: SCB partisympatiundersökning, november 2013. 

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här