Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Städföretag dömt till skadestånd i AD

Två HRF-medlemmar ska få drygt 350 000 kronor av sin tidigare arbetsgivare, ett städföretag i Stockholm. Det har Arbetsdomstolen beslutat i en så kallad tredskodom. Pengarna ska täcka uteblivna löner och ersättningar samt skadestånd.

Publicerad 2 december 2013

Arbetsgivaren är ett bemanningsföretag som bland annat sysslar med uthyrning av städare och diskare till hotell- och restaurangbranschen. De två HRF-medlemmarna var anställda som städare och diskare med uppdrag hos olika kunder. Under 2012 blev de båda av med jobbet. Den ena, som arbetat två år på företaget, fick enligt stämningen sparken med hänvisning till att han saknade uppehålls- och arbetstillstånd. Något som han visst hade, menar Hotell- och restaurangfacket. Ogiltigt avsked, anser HRF och kräver att mannen ska få skadestånd på 150 000 kronor.

De båda medlemmarna har dessutom fått för låga löner och ersättningar under sin tid på städföretaget, menar HRF. Enligt fackets beräkningar har de sammanlagt fått drygt 110 000 kronor för lite, pengar som HRF nu kräver in. För detta ska arbetsgivaren även betala 50 000 kronor vardera till medlemmarna i skadestånd för brott mot kollektivavtalet. Företaget ska även betala 150 000 kronor i skadestånd till HRF för samma sak.

Facket har haft både lokala och centrala förhandlingar med arbetsgivaren utan att kunna enas om en lösning.

Domen är en så kallad tredskodom, vilket innebär att arbetsgivaren inte svarat på stämningen i Arbetsdomstolen. Företaget har nu tre veckor på sig att ansöka om att få domen prövad.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.