Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Så ska HRF:s medlemskort fungera

HRF:arna ska få ett medlemskort. Det ger olika förmåner och rabatter, och går också att göra till kreditkort. Kritikerna varnar för en potentiell skuldfälla, men HRF tycker att kritiken är obefogad.

Publicerad 13 mars 2012

Någon gång under augusti ska HRF-kortet dimpa ner i brevlådan hos förbundets ­medlemmar. Kortet ska ge förmåner hos olika företag, som optiker och träningsanläggningar. Kortet ska dessutom gå att få som betal- och kreditkort.
Medlemskortet används redan av en rad LO-förbund. Några förbund, däribland Byggnads, har dock valt att ställa sig utanför. En förklaring har varit att kortet riskerar att sätta medlemmarna i en kreditskuldfälla. Detta har även varit uppe för diskussion i Hotell- och restaurangfacket, säger HRF:s kommunikationschef Lovisa Lagerström Lantz.
– Självklart har vi pratat mycket om detta. Undersökningar visar att många av våra medlemmar redan i dag har olika former av betal- och kredit­kort, och att många köper lite större kapitalvaror på avbetalning med elektronikaffärernas upplägg. Då tycker vi att detta är ett bättre alternativ, dels eftersom kortet inte har några årsavgifter.

Hon påpekar också att det ställs krav på dem som vill ha kredit. Man måste vara 20 år, ha en årsinkomst på minst 80 000 kronor och vara fri från betalnings­anmärkningar. Krediten sätts sedan utifrån medlemmens ekonomiska situation.
– Krediten kan hamna på mellan 5 000 och 60 000 beroende på vad medlemmen ansökt om och vad kreditprövningen säger, säger Lovisa Lagerström Lantz.

Tidningen Dagens Nyheter granskade nyligen företaget bakom korten, Entercard. Företaget får kritik för att ha höga räntor och för att fakturorna kommer med det lägsta belopp kortinnehavarna måste betala ifyllt, i stället för hela beloppet. Lovisa Lagerström Lantz säger att LO-facken ställt krav på att detta ska ändras.
– Entercard har lovat att ändra på detta. Det ska vara klart tills HRF-kortet lanseras.

LO-förbundet Handels införde kortet hösten 2009 och hittills har bara en liten del av förbundets medlemmar ansökt om kredit. Lovisa Lagerström Lantz tror att samma sak kommer att gälla även för HRF.
– Det står varje medlem fritt att uppgradera sitt kort till ett Mastercard, och vi tror att en begränsad mängd nappar på erbjudandet. För oss är huvudorsaken till lanseringen de rabatter och erbjudanden som själva medlemskortet kommer att föra med sig.

Fakta: HRF-kortet

  • Ett medlemskort har diskuterats länge i HRF. Bland annat har både kongressmotioner och kongressbeslut handlat om detta de senaste åren.
  • I augusti ansluter sig HRF till den skara LO-förbund som redan i dag har kortet: Handels, Elektrikerna, Kommunal och GS. Under våren ska även Livs, IF Metall, Målarna, Pappers och Seko införa kortet.
  • De förbund som valt att ställa sig utanför är Byggnads och Transport. Musikerna och Fastighets har inte bestämt sig än.
  • Redan i dag kan HRF:are låna pengar genom Medlemslånet. Minimigränsen för detta är 30 000 kronor.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Nyheter insats

”Det är helt oacceptabelt”

Svartjobb, människohandel och farlig arbetsmiljö. Det var vad myndigheterna fann vid oanmälda inspektioner på bland annat restauranger, byggen och städfirmor.

Publicerad 29 september 2020 Kommentera
”Det är helt oacceptabelt”
Många brister upptäcktes vid myndigheternas kontroller på bland annat restaurangföretag. Foto: Colourbox

De senaste två veckorna har åtta myndigheter, bland andra Arbetsmiljöverket, polisen och Skatteverket, varit ute på oanmälda kontroller. Sammanlagt har de inspekterat 150 arbetsplatser. Merparten var inom byggbranschen, men även restauranger, städföretag och däckfirmor har kontrollerats.

På ungefär hälften av företagen upptäcktes brister i arbetsmiljön. I ett 30-tal fall var bristerna så allvarliga att Arbetsmiljöverket satte ett omedelbart förbud mot arbete.
– Det är helt oacceptabelt att vi har människor som riskerar liv och hälsa på sina arbeten. Resultaten visar att vi behöver fortsätta att göra nationella insatser, där flera myndigheter jobbar tillsammans för att driva bort de oseriösa företagen, säger Arne Alfredsson, tillförordnad chef för myndighetsgemensam kontroll vid Arbetsmiljöverket.

Om kontrollerna

  • Insatsen är ett resultat av ett regeringsuppdrag som myndigheterna har fått för att motverka fusk och brottslighet i arbetslivet.
  • Myndigheterna som deltar är Arbetsförmedlingen, Arbetsmiljöverket, Ekobrottsmyndigheten, Försäkringskassan, Jämställdhetsmyndigheten, Migrationsverket, Polismyndigheten och Skatteverket.
  • Sedan 2018 har myndigheterna gjort drygt 3 500 gemensamma kontroller.

Polisen omhändertog runt 30 personer som inte har rätt att arbeta i landet, vissa misstänks ha bott på sin arbetsplats. Fem personer bedöms vara potentiella offer för människohandel.
– Resultaten av vår insats visar verkligen att vissa branscher har problem med svart arbetskraft och människor som riskerar att utnyttjas. Tillsammans kan vi myndigheter komma åt de oseriösa företagen från olika håll, det är en styrka, säger Johan Winberg, poliskommissarie vid Polismyndigheten.

Insatsen avslöjade också cirka 100 fall av brister i personalliggare, flera fall av misstänkt bidragsfusk och brott mot utstationeringslagen. Myndigheterna kommer nu att utreda och följa upp bristerna.

Ur temat Coronakrisen
Nyheter KOMpetens

Arbetslösa kan få studera med ersättning

Arbetsförmedlingen ska kunna anvisa arbetslösa att söka till studier. Det har regeringen beslutat.

Publicerad 28 september 2020 Kommentera
Arbetslösa kan få studera med ersättning
Utbildning kommer att vara nyckeln när Sverige startar om efter coronapandemin. Det menar regeringen, som nu satsar på att få fler till skolbänken. Foto: Colourbox

Den som saknar gymnasieexamen har betydligt svårare att få jobb än den som har gymnasieutbildning. När arbetslösheten nu stiger vill därför regeringen satsa på att fler kompletterar sina studier.

– Det behövs mer arbetsmarknad i utbildningspolitiken och mer utbildning i arbetsmarknadspolitiken, sade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark vid en pressträff på måndagen.

Regeringen har beslutat att den som behöver gymnasiekompetens för att öka chansen till jobb ska kunna studera med aktivitetsersättning. Förutsättningen är att arbetsförmedlingen gör en individuell prövning som fastställer behovet.

Dessutom ska fler arbetssökande inom jobb- och utvecklingsgarantin få möjlighet att plugga på yrkeshögskola eller folkhögskola med bibehållen ersättning.

Ingår i temat: Coronakrisen 88 artiklar

Alla artiklar i temat (85 till)
Hej Gäst CLARA HENRY

”Skulle vilja ha makten över frukosten”

Clara Henry är programledare, bloggare och aktuell med tv-serien »Du Clarar mer än du tror« som har premiär på SVT den 1 oktober. Men om hon fick välja ett branschyrke att jobba i så skulle det vara som boss över frukostbuffén.

Publicerad 27 september 2020 Kommentera
”Skulle vilja ha makten över frukosten”
Clara Henry. Foto: Morgan Norman

Hur är du som gäst på hotell eller restaurang?
– Jag blir lyrisk om rummet eller frukostbuffén har något utöver det vanliga. Nu senast bodde jag på Calmar Stadshotell och blev jätteglad av att de hade fyra hantlar hängande på väggen. Otippat och roligt!

Vilket hotell- eller restaurangyrke skulle du helst vilja ha?
– Jag skulle vilja ha makten över frukostbuffén. Om jag fick bestämma över en frukostbuffé hade den varit episk.

Vad är det pinsammaste du gjort på hotell eller restaurang?
– När jag var i Örnsköldsvik med Melodifestivalen 2014 spelade vi Monopol en kväll. En kastade spelsedlarna över hela rummet. Jag filmade och lade ut på min Youtubekanal. Sedan fick jag en lång kommentar från tjejen som städat.

Fråga om jobbet.
99
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här