Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Så ska HRF:s medlemskort fungera

HRF:arna ska få ett medlemskort. Det ger olika förmåner och rabatter, och går också att göra till kreditkort. Kritikerna varnar för en potentiell skuldfälla, men HRF tycker att kritiken är obefogad.

Publicerad 13 mars 2012

Någon gång under augusti ska HRF-kortet dimpa ner i brevlådan hos förbundets ­medlemmar. Kortet ska ge förmåner hos olika företag, som optiker och träningsanläggningar. Kortet ska dessutom gå att få som betal- och kreditkort.
Medlemskortet används redan av en rad LO-förbund. Några förbund, däribland Byggnads, har dock valt att ställa sig utanför. En förklaring har varit att kortet riskerar att sätta medlemmarna i en kreditskuldfälla. Detta har även varit uppe för diskussion i Hotell- och restaurangfacket, säger HRF:s kommunikationschef Lovisa Lagerström Lantz.
– Självklart har vi pratat mycket om detta. Undersökningar visar att många av våra medlemmar redan i dag har olika former av betal- och kredit­kort, och att många köper lite större kapitalvaror på avbetalning med elektronikaffärernas upplägg. Då tycker vi att detta är ett bättre alternativ, dels eftersom kortet inte har några årsavgifter.

Hon påpekar också att det ställs krav på dem som vill ha kredit. Man måste vara 20 år, ha en årsinkomst på minst 80 000 kronor och vara fri från betalnings­anmärkningar. Krediten sätts sedan utifrån medlemmens ekonomiska situation.
– Krediten kan hamna på mellan 5 000 och 60 000 beroende på vad medlemmen ansökt om och vad kreditprövningen säger, säger Lovisa Lagerström Lantz.

Tidningen Dagens Nyheter granskade nyligen företaget bakom korten, Entercard. Företaget får kritik för att ha höga räntor och för att fakturorna kommer med det lägsta belopp kortinnehavarna måste betala ifyllt, i stället för hela beloppet. Lovisa Lagerström Lantz säger att LO-facken ställt krav på att detta ska ändras.
– Entercard har lovat att ändra på detta. Det ska vara klart tills HRF-kortet lanseras.

LO-förbundet Handels införde kortet hösten 2009 och hittills har bara en liten del av förbundets medlemmar ansökt om kredit. Lovisa Lagerström Lantz tror att samma sak kommer att gälla även för HRF.
– Det står varje medlem fritt att uppgradera sitt kort till ett Mastercard, och vi tror att en begränsad mängd nappar på erbjudandet. För oss är huvudorsaken till lanseringen de rabatter och erbjudanden som själva medlemskortet kommer att föra med sig.

Fakta: HRF-kortet

  • Ett medlemskort har diskuterats länge i HRF. Bland annat har både kongressmotioner och kongressbeslut handlat om detta de senaste åren.
  • I augusti ansluter sig HRF till den skara LO-förbund som redan i dag har kortet: Handels, Elektrikerna, Kommunal och GS. Under våren ska även Livs, IF Metall, Målarna, Pappers och Seko införa kortet.
  • De förbund som valt att ställa sig utanför är Byggnads och Transport. Musikerna och Fastighets har inte bestämt sig än.
  • Redan i dag kan HRF:are låna pengar genom Medlemslånet. Minimigränsen för detta är 30 000 kronor.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här