Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Så kan AF:s miss påverka dig

En del arbetssökande som skulle ha fått aktivitetsstöd har inte fått det. Nu har Arbetsförmedlingen en härva att reda ut och enskilda personer får en knepigt beslut att fatta. -- Vi är bekymrade över att våra medlemmar drabbas av detta, säger Karin Pettersson, chef för a-kassan HRAK.

Publicerad 13 maj 2014
inlinebild
Karin Pettersson, chef för Hotell- och restauranganställdas a-kassa. Foto: Rebecka Uhlin

När Arbetsförmedlingen (AF) anvisar en arbetssökande till program ska de samtidigt meddela Försäkringskassan, som betalar ut aktivitetsstöd. Men det har AF inte gjort. De arbetssökande har i stället fått ersättningar från andra system under tiden i program.
Det här har pågått sedan 1999. Nu ska AF skicka ut brev till de 25 000 personer som berörts från 2012 och fram till i dag.
– Vi är bekymrade över att våra medlemmar drabbas av detta. Det är anmärkningsvärt att felet funnits hos Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan under så många år, säger Karin Pettersson, chef för Hotell- och restauranganställdas a-kassa, HRAK.

De berörda har möjlighet att begära utredning och få aktivitetsstöd utbetalt i efterhand. Men det kan också sluta med att personen blir återbetalningsskyldig, om ersättningen hen fick överstiger värdet av aktivitetsstödet.
HRAK förbereder sig på att få frågor från medlemmarna.
– Vi kan ge vägledning och stöd, men i slutänden måste medlemmen avgöra själv och vända sig till Försäkringskassan för att begära prövning. I så fall skickar de en fil till oss med uppgifter som gör att vi ska starta en utredning om rätten till aktivitetsstöd. Det innebär att vi kommer att behöva uppgifter om arbete och liknande från den enskilde medlemmen i vissa fall, säger Karin Pettersson.
 
A-kassorna kan ha betalat ut arbetslöshetsersättning som medlemmar inte skulle ha haft. Men det handlar inte bara om pengar utan även om ersättningsdagar. Om det visar sig att en person borde ha fått aktivitetsstöd, så kan tiden i efterhand dras från antalet ersättningsdagar från a-kassan. Dagar med aktivitetsstöd dras nämligen av från den fastställda ersättningsperioden.
– Det här blir jättesvårt för den enskilde att bedöma. Det rör sig om personer som fått sjuk- och rehabiliteringsersättning, ersättning från kriminalvården och liknande, säger Karin Pettersson.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Nyheter insats

”Det är helt oacceptabelt”

Svartjobb, människohandel och farlig arbetsmiljö. Det var vad myndigheterna fann vid oanmälda inspektioner på bland annat restauranger, byggen och städfirmor.

Publicerad 29 september 2020 Kommentera
”Det är helt oacceptabelt”
Många brister upptäcktes vid myndigheternas kontroller på bland annat restaurangföretag. Foto: Colourbox

De senaste två veckorna har åtta myndigheter, bland andra Arbetsmiljöverket, polisen och Skatteverket, varit ute på oanmälda kontroller. Sammanlagt har de inspekterat 150 arbetsplatser. Merparten var inom byggbranschen, men även restauranger, städföretag och däckfirmor har kontrollerats.

På ungefär hälften av företagen upptäcktes brister i arbetsmiljön. I ett 30-tal fall var bristerna så allvarliga att Arbetsmiljöverket satte ett omedelbart förbud mot arbete.
– Det är helt oacceptabelt att vi har människor som riskerar liv och hälsa på sina arbeten. Resultaten visar att vi behöver fortsätta att göra nationella insatser, där flera myndigheter jobbar tillsammans för att driva bort de oseriösa företagen, säger Arne Alfredsson, tillförordnad chef för myndighetsgemensam kontroll vid Arbetsmiljöverket.

Om kontrollerna

  • Insatsen är ett resultat av ett regeringsuppdrag som myndigheterna har fått för att motverka fusk och brottslighet i arbetslivet.
  • Myndigheterna som deltar är Arbetsförmedlingen, Arbetsmiljöverket, Ekobrottsmyndigheten, Försäkringskassan, Jämställdhetsmyndigheten, Migrationsverket, Polismyndigheten och Skatteverket.
  • Sedan 2018 har myndigheterna gjort drygt 3 500 gemensamma kontroller.

Polisen omhändertog runt 30 personer som inte har rätt att arbeta i landet, vissa misstänks ha bott på sin arbetsplats. Fem personer bedöms vara potentiella offer för människohandel.
– Resultaten av vår insats visar verkligen att vissa branscher har problem med svart arbetskraft och människor som riskerar att utnyttjas. Tillsammans kan vi myndigheter komma åt de oseriösa företagen från olika håll, det är en styrka, säger Johan Winberg, poliskommissarie vid Polismyndigheten.

Insatsen avslöjade också cirka 100 fall av brister i personalliggare, flera fall av misstänkt bidragsfusk och brott mot utstationeringslagen. Myndigheterna kommer nu att utreda och följa upp bristerna.

Ur temat Coronakrisen
Nyheter KOMpetens

Arbetslösa kan få studera med ersättning

Arbetsförmedlingen ska kunna anvisa arbetslösa att söka till studier. Det har regeringen beslutat.

Publicerad 28 september 2020 Kommentera
Arbetslösa kan få studera med ersättning
Utbildning kommer att vara nyckeln när Sverige startar om efter coronapandemin. Det menar regeringen, som nu satsar på att få fler till skolbänken. Foto: Colourbox

Den som saknar gymnasieexamen har betydligt svårare att få jobb än den som har gymnasieutbildning. När arbetslösheten nu stiger vill därför regeringen satsa på att fler kompletterar sina studier.

– Det behövs mer arbetsmarknad i utbildningspolitiken och mer utbildning i arbetsmarknadspolitiken, sade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark vid en pressträff på måndagen.

Regeringen har beslutat att den som behöver gymnasiekompetens för att öka chansen till jobb ska kunna studera med aktivitetsersättning. Förutsättningen är att arbetsförmedlingen gör en individuell prövning som fastställer behovet.

Dessutom ska fler arbetssökande inom jobb- och utvecklingsgarantin få möjlighet att plugga på yrkeshögskola eller folkhögskola med bibehållen ersättning.

Ingår i temat: Coronakrisen 88 artiklar

Alla artiklar i temat (85 till)
Hej Gäst CLARA HENRY

”Skulle vilja ha makten över frukosten”

Clara Henry är programledare, bloggare och aktuell med tv-serien »Du Clarar mer än du tror« som har premiär på SVT den 1 oktober. Men om hon fick välja ett branschyrke att jobba i så skulle det vara som boss över frukostbuffén.

Publicerad 27 september 2020 Kommentera
”Skulle vilja ha makten över frukosten”
Clara Henry. Foto: Morgan Norman

Hur är du som gäst på hotell eller restaurang?
– Jag blir lyrisk om rummet eller frukostbuffén har något utöver det vanliga. Nu senast bodde jag på Calmar Stadshotell och blev jätteglad av att de hade fyra hantlar hängande på väggen. Otippat och roligt!

Vilket hotell- eller restaurangyrke skulle du helst vilja ha?
– Jag skulle vilja ha makten över frukostbuffén. Om jag fick bestämma över en frukostbuffé hade den varit episk.

Vad är det pinsammaste du gjort på hotell eller restaurang?
– När jag var i Örnsköldsvik med Melodifestivalen 2014 spelade vi Monopol en kväll. En kastade spelsedlarna över hela rummet. Jag filmade och lade ut på min Youtubekanal. Sedan fick jag en lång kommentar från tjejen som städat.

Fråga om jobbet.
99
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här