Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Så kan AF:s miss påverka dig

En del arbetssökande som skulle ha fått aktivitetsstöd har inte fått det. Nu har Arbetsförmedlingen en härva att reda ut och enskilda personer får en knepigt beslut att fatta. -- Vi är bekymrade över att våra medlemmar drabbas av detta, säger Karin Pettersson, chef för a-kassan HRAK.

Publicerad 13 maj 2014
inlinebild
Karin Pettersson, chef för Hotell- och restauranganställdas a-kassa. Foto: Rebecka Uhlin

När Arbetsförmedlingen (AF) anvisar en arbetssökande till program ska de samtidigt meddela Försäkringskassan, som betalar ut aktivitetsstöd. Men det har AF inte gjort. De arbetssökande har i stället fått ersättningar från andra system under tiden i program.
Det här har pågått sedan 1999. Nu ska AF skicka ut brev till de 25 000 personer som berörts från 2012 och fram till i dag.
– Vi är bekymrade över att våra medlemmar drabbas av detta. Det är anmärkningsvärt att felet funnits hos Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan under så många år, säger Karin Pettersson, chef för Hotell- och restauranganställdas a-kassa, HRAK.

De berörda har möjlighet att begära utredning och få aktivitetsstöd utbetalt i efterhand. Men det kan också sluta med att personen blir återbetalningsskyldig, om ersättningen hen fick överstiger värdet av aktivitetsstödet.
HRAK förbereder sig på att få frågor från medlemmarna.
– Vi kan ge vägledning och stöd, men i slutänden måste medlemmen avgöra själv och vända sig till Försäkringskassan för att begära prövning. I så fall skickar de en fil till oss med uppgifter som gör att vi ska starta en utredning om rätten till aktivitetsstöd. Det innebär att vi kommer att behöva uppgifter om arbete och liknande från den enskilde medlemmen i vissa fall, säger Karin Pettersson.
 
A-kassorna kan ha betalat ut arbetslöshetsersättning som medlemmar inte skulle ha haft. Men det handlar inte bara om pengar utan även om ersättningsdagar. Om det visar sig att en person borde ha fått aktivitetsstöd, så kan tiden i efterhand dras från antalet ersättningsdagar från a-kassan. Dagar med aktivitetsstöd dras nämligen av från den fastställda ersättningsperioden.
– Det här blir jättesvårt för den enskilde att bedöma. Det rör sig om personer som fått sjuk- och rehabiliteringsersättning, ersättning från kriminalvården och liknande, säger Karin Pettersson.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.