Lust att börja plugga men vill undvika vanligt studielån? Kolla in omställningsstudiestödet.
1 Omställningsstudiestödet är en del av huvudavtalet mellan arbetsmarknadens parter. Det är till för dig som redan är etablerad, men vill fylla på kunskaper eller byta bana. Du kan vara arbetslös för tillfället, men ska ha jobbat i minst åtta år av de senaste 14 åren och minst 16 timmar i veckan.
2 Du får ett bidrag på 80 procent av lönen, upp till 21 298 kronor före skatt. Det går sedan att fylla på med ett lån på som mest 12 514 kronor. Du kan plugga upp till 44 veckor på heltid, längre om det är på deltid.
3 Du kan gå en högre restaurang- eller hotellutbildning, men också någon inriktning utanför branschen som gör dig mer attraktiv på arbetsmarknaden. Det får inte vara en vidareutbildning som arbetsgivaren borde betala!
4 Du ska vara mellan 27 och 62 år. Mellan 60 och 62 ser villkoren lite annorlunda ut, liksom för utländska medborgare.
5 Det funkar att arbeta vid sidan av studierna och det finns ingen gräns för hur mycket du får tjäna. Men du kan bara få stöd som motsvarar den tid du inte jobbar. Så jobbar du 50 procent blir stödet bara på 50 procent även om studierna skulle vara på heltid. Du kan bli återbetalningsskyldig om du jobbar för mycket och får både lön och studiestöd.
6 Det är viktigt att slutföra sina studier. Den som läser färre poäng än planerat eller avbryter studierna har inte rätt till samma stöd.
7 Men hur söker man då? Jo, på Mina sidor på csn.se eller om du omfattas av kollektivavtal på tsl.se. Den 1 oktober startade ansökningstiden för studier under perioden 1 januari – 30 juni. Börja med att be om vägledning hos TSL.
8
Planera! Penningpåsen tar snabbt slut. Ansökningarna hanteras i den ordning de kommer in, så när du vet vad du vill studera – skicka in din ansökan. Tänk också på att söka tjänstledigt i god tid.