Vin till tomat – så klart!
Foto: Mostphotos
På menyn

Vin till tomat – så klart!

En mild eller het tomatsoppa eller en curry med grönkål och tomat – just nu gör sig tomater i varma rätter. Visst finns det vin som matchar de tomatiga smakerna.

Publicerad 21 februari 2020

Råa tomater är svåra att matcha med vin, syrorna krockar och metalliska bismaker kan uppstå. När tomaterna ingår i en soppa eller gryta är det något lättare, en frisk riesling eller rundad chardonnay kan passa beroende på rättens karaktär.

2018 Kloster Eberbach Riesling Spätlese, Tyskland, 6257, 129 kr, 750 ml. Underbart vin, det gamla klostret bjuder på vitt med sötma. Lägg flaskan i kylen så är resultatet friskt och spänstigt av passionsfrukt, apelsinkaramell, färsk citronmeliss och flytande honung. Riesling, en druva som klarar söta tomater och het chipotle.

2019 Cono Sur Chardonnay Organic, Chile, 6600, 89 kr, 750 ml. Det perfekta vardagsvinet, fruktstint och i gynnsamt prisläge. Rent och välbyggt med inslag av röda äpplen, plommon och mangojuice, rundade toner som möter kryddig curry och smakrik kokos. Syra i vin, grönkål och tomat ger kombinationen mjuk helhet.

GodDryck No 1 Prestige Cuvée, 19018, 119 kr, 750 ml. Nyhet bland alkoholfritt som snabbt blivit en favorit, välgörande för både kropp och själ. Friskt så det förslår därtill med uns sötma som lirar med tomatsoppans olika kryddningar. Den goda drycken är smakrik av vita vinbär, fläder och krusbärskompott, ett alltigenom läskande alternativ.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här