Trion som täcker en 
tredjedel av landet
Ulf Forsling, Jouni Salonen och Malin Vindelfors -- för ovanlighetens skull på ett och samma ställe. Foto: Patrick Degerman
På jobbet mitt förbund
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Trion som täcker en tredjedel av landet

Ulf, Malin och Jouni ser till att medlemmar i Sveriges nordligaste tredjedel får hjälp av facket. De förhandlar, värvar, svarar på frågor och noterar att den arga tv-kocken Gordon Ramsay har startat en tråkig trend.

Publicerad 20 oktober 2010

Kunnigare arbetsgivare. Det skulle lösa några av de problem som HRF i norra Norrland ­stöter på. Det restaurang­körkort som facket länge diskuterat skulle behövas.
– Många har hantverket. De är skickliga med mat men lägger byråkratin åt sidan och då fungerar det inte, säger ­ombudsman Ulf Forsling.
– Nyligen var det en krögare som frågade om han skulle betala in skatt och moms till oss på facket, säger Jouni Salonen.

Avdelning 20 Nord har tre anställda och de lägger all tid på att hjälpa medlemmarna i Norrbotten och Västerbotten. I höst satsar de på värvning och kurser för nya medlemmar. Förhoppningen är förstås att i samma svep motivera medlemmar att jobba fackligt.

Det är mest ungdomar som söker hjälp.
– Förra veckan fick jag tips om en som jobbade för 20 kronor timmen men som inte vågade berätta var i rädsla för att förlora jobbet. Vissa samtal är svåra att släppa när man går hem, förklarar Malin Vindelfors, assistent.
Avdelningens tips till den som är anställd är att gå med i facket. Det löser många problem, och ofta ganska snabbt.
De vanligaste medlems­frågorna gäller uteblivna löner och orimliga eller ofullständiga scheman där det ibland inte ens framgår när de ska sluta.
– Vi agerar direkt vi får känne­dom om en oegentlighet, förklarar Jouni.

Hela laget har träffats i Umeå, något som är ovanligt. De två ombudsmännen reser mycket och försöker ofta slå två flugor i en smäll. När de är på en arbetsplats med problem passar de på att kika in hos andra arbetsplatser på orten. Och de har noterat en trend som de inte gillar: influenser från Gordon Ramsay, den arge tv-kocken bakom bland annat »Hell–s Kitchen«.
– Folk tror att man ska gapa och skrika i köket. Det kanske blir bra tv men det funkar inte i svenska kök att skippa dialogen. Jag tror faktiskt att Gordon Ramsay har skadat branschen, säger Jouni.

Kort om avdelning Nord

  • Avdelningen har 2 208 medlemmar. Det motsvarar en medlem per 70 km².
  • Ulf är stationerad i Skellefteå, Jouni i Luleå och Malin arbetar
    på expeditionen i Umeå. Avdelningens ordförande Alaettin
    Aycicek finns i Boden.
  • Det är 40 mil mellan klubbarna i öst och väst och 80 mil i nord-sydlig riktning. De flesta arbetsplatser, 90 procent, har färre än fem  anställda.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.