Tjugan som gör skillnad
Foto: Mostphotos
På menyn DRYCK

Tjugan som gör skillnad

Satsa några kronor extra på en flaska vin. Här är mina tips som är lite dyrare, men mycket godare.

Publicerad 31 augusti 2019
2017 Leth Grüner Veltliner Familien Reserve, Österrike, 76570, 119 kr. Läskande med toner av nejlika och peppar, inlagda päron och persika.

Att det finns olika kvaliteter när det gäller vin råder det ingen tvekan om.
Omsorgen om vingården och hur druvorna odlas är första steget i kvalitetsarbetet. Därefter hur tillverkningen sker och noggrannheten när druvorna blir till vin.

2016 Casa Emma Chianti Classico, Italien, 92018, 139 kr. Nyhet med blåbär, timjan och svarta oliver. Eftersmak åt det stramare hållet.

Prislappen ger en viss indikation, den långa vägen från druva till Systembolagets hyllor är en kostsam historia. Det är många inblandade som delar på kakan och bara en viss del hamnar i odlarens och tillverkarens ficka. Ju större den delen är desto mer finns det att satsa på kvalitet. Med andra ord kan en tjugolapp göra väsentlig skillnad i upplevelse.

2018 Sancerre Rosé, Frankrike, 4668, 149 kr. Ett riktigt gott rosévin. Citronmeliss, hösthallon och nektarin, viss bitterhet dröjer kvar.

Att uppleva skillnader i vin är en process, det tar tid att lära sig förstå hur olika kvaliteter doftar och smakar.
Ett första steg är att satsa några kronor extra på en flaska vin för att få uppleva högre kvalitet. Storheten när ett vin når perfekt balans är svår att beskriva, den måste upplevas.