Tips på kluckande klappar
Häng en lapp runt halsen på flaskan med en rekommendation om hur längre vinet kan lagras. Foto: Mostphotos
På menyn DRYCKESTIPS

Tips på kluckande klappar

På det traditionella julbordet har vinet ingen plats. Men kanske som ett stiligt paket under granen? Här är tre viner med presentpotential.

Publicerad 20 december 2019
2018 Riesling Smaragd Ried Loibenberg, Österrike, 6021, 199 kr. Bästa klappen! Exotiska frukter, tuttifrutti och mineral i fokus.

Julen står för dörren! Det är en tid för njutning, umgänge och gemenskap. Traditionerna kring det svenska julfirandet är många och den goda maten står i fokus.

Vi lägger tid och kärlek på julbordets rätter, serveringarna rymmer smaker som lämpar sig bäst till öl. Inläggningar, kallskuret och småvarmt lockar fram det bästa ur fruktig ale, frisk lager och mustig stout. Eller kryddig julmust.

2015 Elias Mora Crianza, Spanien, 2174, 149 kr. Syltade körsbär, kanel och söt lakrits med ungdomlig strävhet och pigg syra. Till smakrik mat!

För vinälskarna väntar kanske godbitarna under granen. Vackert förpackade med löfte om upplevelser när julfestligheterna är över och mörka vintermånader väntar.
Kluckande klappar är uppskattade och behöver inte vara överdrivet dyra, bara de levererar kvalitet och drickglädje.

Drick nu eller lägg undan några år? Oavsett rött eller vitt klarar vissa viner lagring. Ett tips är att hänga en lapp runt flaskans hals med rekommendation om när vinet bör drickas. Om lagring krävs, kan några korta ord om att flaskan bör ligga mörkt och svalt vara på sin plats.

2018 Brachetto d´Acqui Braida,
Italien, 6260, 99 kr, 375 ml.
Klockrent till julgotterna. Jordgubbar, kardemumma och nougat dominerar.

Tips om lämplig serveringstemperatur och ett smarrigt recept på passande maträtt till drycken gör buteljen till årets bästa julklapp. Glöm inte att signera flaskans etikett med namn och datum, en framtida påminnelse om tillfälle och avsändare.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här