Sangiovese till vardags
Foto: Mostphotos
På menyn ULRIKAS VINTIPS

Sangiovese till vardags

Italiens mest odlade druvsort är sangiovese. De bastinklädda flaskorna från förr har gett chianti en lätt kitschstämpel, men från druvan kommer många trevliga vardagsviner.

Publicerad 30 januari 2021

Kryddstint, örtigt och lättdrucket. Här är tre viner som trivs med husmanskost!

2018 Col d’Orcia Rosso di Montalcino.

2018 Col d’Orcia Rosso di Montalcino, Italien, 2576, 149 kr, 750 ml. Lyxigt vardagsvin från stilsäker producent. Här finns mycket av allt, de kryddstinna tonerna av lagerblad och kardemumma samsas med söta bigarråer, rosenblad och finstämda ekfat. Ett vin med imponerande balans! Lagra gärna något år.

2019 Chianti del Barone Ricasoli.

2019 Chianti del Barone Ricasoli, Italien, 2700, 95 kr, 750 ml. Från ett av Italiens äldsta vinhus, här har man gjort vin sedan mitten av 1100-talet. Med säker hand levereras vardagsrött fyllt av jordgubbar, körsbärsmarmelad, libbsticka och basilika med tydligt drag av vaniljkola.

2019 Chianti Castelsina.

2019 Chianti Castelsina, Italien, 71662, 89 kr, 750 ml. Rättframt och lättdrucket, ett vin som rymmer en bukett av kryddor. Salvia, rosmarin och körvel kantas av röda vinbär och söta jordgubbar med inslag av mjölkchoklad och apelsinskal. Matchar smakrik husman, gärna med kött bland ingredienserna.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här