Så vill glade kocken värva fler
David Risberg är kock och med i HRF:s nya ungdomskommitté. Foto: Pernille Tofte
Porträttet
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Så vill glade kocken värva fler

Han är så positiv att han kallas för Happy David och Den glade kocken. När det gäller att locka unga till HRF ser David Risberg möjligheter i allt från lågkonjunkturen till Obamas valkampanj.

Publicerad 20 februari 2009

För David Risberg är ingenting omöjligt. Han är övertygad om att HRF kan locka fler unga att gå med i facket.
– Om fler unga människor blir platsombud på sin arbetsplats blir de förebilder för andra ungdomar att också engagera sig, ­säger den 27-årige kocken David Risberg.
Han är själv skyddsombud och därmed ett exempel på att unga människor kan vara med och påverka. Han tror inte att det behöver vara så svårt att få fler att följa hans exempel.
– Men det är bra om HRF blir tydligare med att de säljer en idé. Jag tror inte att det är rätt väg att locka med USB-minne gratis om du blir medlem, eller att din lön blir si eller så mycket högre. I stället tror jag att det är viktigt att vara tydlig med att varje medlem har en unik möjlighet att skapa det fackförbund han eller hon vill ha.
I dag jobbar David som kock på Scandic Continental i Stockholm. Han stormtrivs med sitt jobb och får ofta höra att han verkar lugn som en filbunke även när det är stressigt. Kanske beror det på att han tränar kampsport vid sidan om sitt jobb och där­ifrån är van vid att fatta snabba beslut i pressade situationer.
– Att jobba som kock är också ett fysiskt arbete. Så jag tror att jag har stor nytta av att jag tränar kondition, styrka och hållning på fritiden, säger han.

Kollegorna i köket kallar honom »den glade kocken« och träningskompisarna har gett honom smeknamnet
»Happy David«. Och visst märks det att han har en positiv livssyn. Under intervjun lyckas ­David nästan obemärkt hitta en infallsvinkel på hur facket kan vända den negativa trenden med medlemstappet. Han tycker att det ekonomiska läget borde få fler att inse att det är klokt att gå med.
– Att inte vara med i facket utan bara i ­­
a-kassan är som att säga att man inte bryr sig om att vara försäkrad på sin arbetsplats varje dag, utan bara om att vara försäkrad när man står utan jobb, tycker han.

Från början var det Davids mamma som fick honom att gå med i facket när han gick på Stockholms Hotell- och restaurang­skola vid Globen. Efter några år blev han själv fackligt aktiv.
– Att säga att facket är mossigt och gammalt är fel. Eller så är det jag som är gammal­modig? funderar han och tillägger att om HRF är mossigt så är det medlemmarnas eget fel eftersom facket blir vad man gör det till.
Nu är David en av sex personer som sitter med i HRF:s ungdomskommitté där han är vice ordförande.
– Jag vill bjuda in unga till träffar där vi gör något kul som brännboll. Sedan kan vi prata lite om facket och boka en ny träff där alla får ta med en kompis som inte är medlem.
David tror att det går att hitta många nya medlemmar genom att hela tiden försöka hitta nya kanaler till att nå människor, lite på samma sätt som den nyvalde presidenten Barack Obama gjorde i sin kampanj.
– Jag tror att det är viktigt att se till att vara där de unga finns, som till exempel på Facebook eller på bloggar. Att skicka brev på posten funkar inte längre.

David tycker också att det är viktigt att facket är synligt på fler platser där unga befinner sig.
– HRF behöver inte bara synas i städerna utan också på Roskildefestivalen och Hultsfredsfestivalen.
En annan möjlighet att värva nya medlemmar är att prata med dem som prakti­serar och fortfarande är under utbildning.
– Det vore jättebra om facket besökte restaurangskolorna också så att alla blir medvetna om HRF innan de kommer ut i arbetslivet.

Nyligen hade HRF:s ungdoms­kommitté sitt första möte. Då diskuterade de bland annat hur de ska arbeta till­sammans med andra fack för att nå de unga.
– Vi kommer också att jobba ihop med SSU. Kanske kan vi lära av varandras framgångar och slippa göra onödiga misstag.
Medlemmarna i kommittén ska träffas fyra gånger per år och ska däremellan hålla kontakt via nätet.
– Tittar man på statistiken kan man se att det finns ett glapp bland medlemmar i ­20-årsåldern som av en eller annan anledning inte är med i facket. Det är bland annat dem vi ska försöka nå.

David Risberg

Familj: Fru samt dottern Agnes, fem månader.
Yrke: Kock.
Bor: I Stockholm.
Fritidsintresse: Brasiliansk jiu-jitsu, tävlar snart i EM i Portugal.
Bästa egenskap: Tålmodig och snäll, kallas »Den glade kocken« på jobbet och »Happy David« av kampsportskompisarna.


Så ska HRF nå fler unga, enligt David

  • Främja nytänkande.
  • Se till att fler unga får fackliga uppdrag.
  • Synas där ungdomar finns.
  • Synas på restaurangskolorna.
  • Samarbeta med andra fackförbund och ungdomsförbund.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här