Pizzaproffset Camilla bröt könsbarriären
Camilla Seidl, 20 år, vinnare av pizza-SM. Foto: Maria Annas
På jobbet Jämställdhet
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Pizzaproffset Camilla bröt könsbarriären

Det finns ett fåtal kvinnliga pizzabagare i Sverige. En av dem är Camilla Seidl på Vapiano i Stockholm. Hon bakar dessutom så goda pizzor att hon kom etta i pizza-SM i år.

Publicerad 20 september 2012

Hennes pizza var vegetarisk med chèvre, fikon i rödbetsmarinad, ingefära och citron. Hur lyckades Camilla Seidl, 20 år, med det som ­verkar näst intill omöjligt, nämligen att ta sig ända fram till pizzaugnen?
– Jag fick jobb i pastaköket på Vapiano, men en dag tyckte jag att jag inte längre kunde utvecklas. Jag tjatade ett bra tag på min chef om att jag vill in i pizzaköket. Under tiden gick jag dit och smyglärde mig. Och en dag stod jag där!
Då var hon den första kvinnliga pizzabagaren på restaurangkedjan Vapiano, men Camilla berättar att hon hört att företaget nu anställt en till i Malmö.
– I Italien finns det kvinnor som bakar pizza, men här i Sverige är det ett mans­dominerat yrke. Det har blivit lite heligt och fullt av prestige, säger Camilla.
– Att jag lyckats beror nog på arbetsplatsen, att man blir utbildad på plats och att det jobbar många unga som inte har könsbegränsningar i tankarna. Det är förmodligen värre om man jobbar med äldre och mer erfarna.

Hennes »grabbigaste« uppdrag var att skapa EM-pizzan för Carlsberg. Det blev en med oxfilé, champinjoner, grillad squash och basilika.
På Vapiano finns en specialpizza som byts ut varannan månad. Camilla har förstås skapat en sådan och berättar att hennes kreation sålde jättebra.
Hon föredrar själv vegetariska pizzor men säger att de också är utmanande.
– Man måste experimentera för att komma åt det köttiga. Under hösten tycker jag att man ska ha svamp. Kom bara ihåg att steka kantarellerna innan de läggs på pizzan. Det är också viktigt att väga upp svampen med andra inslag.
För med pizza som med könsroller gäller samma sak, enligt Camilla Seidl: Släpp alla begränsningar.  
Hon har bidragit till att bryta en gräns på krogkedjan Vapiano.
– Jag har varit hand­ledare och utbildat minst tre tjejer och tagit dem till den heliga pizzan.

Camillas karriärtips

Det är bra att ha skinn på näsan. Samtidigt som du ska stå upp för dig själv, ska du också uppskatta och lita på dem som tror på dig.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.