På Restaurang Valvet i Karlskrona blir det aldrig som förr. I vintras kraschade en buss mot en viadukt i Köpenhamn. Valvets delägare Calle Åkergård dog. Servitrisen Pernilla Svensson blev allvarligt skadad.
Calle tyckte att vi skulle sitta på dubbeldäckarens övervåning. Där var roligt folk och mer hålligång.
Pernilla Svensson berättar eftertänksamt om olyckan. Hon överlevde med en hårsmåns marginal, men hennes arbetskamrat och vän sedan många år var en av de omkomna på bussen. Carl Magnus ?Calle? Åkergård hade fått biljetter till restaurangmässan i Köpenhamn och frågat om Pernilla ville följa med.
? Vi hade kul och var glada i hågen. Jag ville stanna kvar och tänkte att vi nog kunde ordna skjuts till restaurangen vi skulle till, men Calle propsade på att vi skulle åka buss med de andra, berättar Pernilla.
Calle hade lämnat sin jacka i bussen så de satte sig på samma platser igen.
? Det enda jag minns är att det regnade glas, säger Pernilla, som vaknade först efter åtta dagar på Lunds lasarett.
Ingen svarade på mobilen
Thorbjörn Bredberg var Calles kompanjon. Han jobbade den aktuella tisdagskvällen. En av kockarna ringde och berättade att det hänt en bussolycka med restaurangmänniskor.
? Jag ringde på Calles och Pernillas mobiler men fick inget svar. Jag ringde mässarrangören, men de visste inget. Jag kände ändå på mig att något allvarligt hänt och sa till personalen att de skulle tänka det värsta så kan det bara bli bättre.
Thorbjörn stängde restaurangen och bad en anställd att åka hem till Calles fru. Journalister ringde och undrade om Valvet hade folk på bussen.
Thorbjörn ringde Köpenhamnspolisen flera gånger och fick till slut beskedet att Calle fanns med på listan över skadade. Pernilla visste de inget om.
Vid tvåtiden kom beskedet att Calle var död.
Arbetskamrater och andra sökte sig till Valvet och sorgvaka hölls till morgonen.
Krossad käke och förlamning
Sydd med 300 stygn i ansiktet och på huvudet. Krossad käke. Förlamad i halva ansiktet.
? Var inte orolig om du inte kan prata, sa läkaren till Pernilla när hon vaknade på sjukhuset.
? Vadå? svarade Pernilla.
? Äsch, det var inget, sa läkaren lättat.
Pernilla levde. Hon kunde prata och kroppen var oskadd om än fem kilo lättare. Men huvudet var dubbelt så stort, som en basketboll, och nacken stel. Hennes pojkvän kände inte igen henne.
Det har gått sju månader sen olyckan och det är svårt att se på Pernilla att hennes huvud varit så illa tilltygat. Hon är vacker men tycker själv att hon ser grotesk ut.
? Det tog lång tid att bli tillfreds med mig själv och våga gå ut.
När olyckan inträffade hade Danmarks främsta kirurger konferens i Köpenhamn. En mycket skicklig plastikkirurg sydde ihop hennes ansikte så att det knappt går att se ärren.
Krisgrupp för arbetskamraterna
? Allt var så overkligt. Ingen hade varit med om något liknande, och jag insåg att vi inte skulle klara av sorgen själva.
Thorbjörn kallade in en krisgrupp. En präst och två från socialtjänsten pratade och lugnade Calles och Pernillas arbetskamrater. Ingen visste hur allvarligt skadad Pernilla var. Alla var oroliga för att få ett dödsbesked till.
? Personalen bestämde i samråd med de anhöriga att öppna igen. Det fanns ett stort behov av att prata, fråga, dela sin sorg med andra.
? Alla anställda var här, folk som bara jobbat ett par tre veckor kom. Människor satt och grät. Fler än man någonsin kunnat tro brydde sig, berättar Thorbjörn.
? Jag känner Calle och vet att han hade tyckt att vi skulle ha öppet som vanligt.
Calle hedrades med en tyst minut vid midnatt påföljande lördagskväll. Det är svårt att tro att en nattklubb kan vara helt ljudlös, men Valvet var det då.
Åker inte buss
? Jag såg aldrig några döda eller skadade och plågas inte av otäcka minnesbilder.
Pernilla har inga mardrömmar om olyckan men vågar inte sätta sig i en buss ? än. När hela personalen på Valvet skulle åka buss till Stockholm för att gå på Carlsbergs fest och se Roxette, The Ark och Kent, avstod hon.
Däremot åkte Pernilla till återträffen i Malmö för olycksdrabbade och anhöriga ? men inte med buss.
Många berättade om Calles och Pernillas pratsamhet fram till smällen. Sedan hade det blivit tvärt tyst tills skadade människor börjat gny och jämra sig. Att träffa och prata med andra människor som delar samma upplevelse, var betydelsefullt för Pernilla.
Valvet blir sig inte likt
? Den tid vi hade fram till den 27 februari var fantastisk. Det blir sig inte likt igen även om Pernilla kommer tillbaka.
Thorbjörn ler när han tänker tillbaka. Calle som kunde det mesta, från köket till baren, och Pernilla som är ?en av stans bästa servitriser?.
? Det var alltid fest kring dem, och det betyder mycket för ett ställe. På en liten arbetsplats är man så sårbar. När några försvinner märker man att de har gjort saker som vi inte tänkte på då.
Thorbjörn visar ett collage med bilder på en då mycket levande man. Strax innan olyckan fyllde Calle 29 år och fick en flaska 30-årig whisky. ?Den sparar vi till mitt 30-årskalas, då blir det fest.?
Försäkrad genom facket
En olycka som denna handlar också mycket om försäkringar och skadestånd. Pernilla är medlem i facket och har en ordentlig försäkring. Bussen var försäkrad, och Valvets försäkring hade precis blivit klar en vecka innan olyckan. Pappersmängderna är enorma så hon har anlitat en advokat.
Motvilligt har Pernilla tvingats sluta röka, en skadad nerv sätter stopp för det. Hon är känslig för cigarettrök och ska därför arbetsträna med lunchservering.
? Jag kommer inte att börja röka igen!
Hon fick själv dra ur respiratorn för sju månader sen och tänkte att hon aldrig mer skulle hamna i den situationen, beroende av slangar.
Bildtext:(Foto:Olof Abrahamsson)
Att förlora en arbetskamrat är tungt. På Restaurang Valvet i Karlskrona anlitades professionell hjälp när Carl Magnus Åkergård dog i en bussolycka. Sorgvaka och öppet hus på krogen gjorde att anställda, anhöriga och andra sörjande kunde prata med varandra om det som hänt.
Så gick olyckan till
Tisdagen den 27 februari 2001 skulle en dubbeldäckarbuss åka från en restaurangmässa till Farvekroen i Nyhavn i Köpenhamn. Bussen var fyra meter hög, och av någon ännu outredd anledning missade chauffören varningsskyltarna som säger att endast fordon med maxhöjd 3,10 meter kan passera vid Knippelsbro. I 65 kilometer i timmen kraschade bussen. Två personer dog. En av dem var Carl Magnus Åkergård. Flera blev allvarligt skadade. En av dem var Pernilla Svensson. Båda jobbade på Restaurang Valvet i Karlskrona.
Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.