Mustigt rött till svampfynden
Svampsäsong i köket – då passar lite fylligare vin. Foto: Istockphoto
På menyn DRYCK

Mustigt rött till svampfynden

Mustiga svampgrytor och gräddiga trattkantarellsåser – då är det dags att plocka fram de lite kraftigare vinerna.

Publicerad 28 oktober 2022

Än finns det lite kvar att skörda i svampskogen, om man inte tar fram redan förvällda fynd från frysen och förädlar till en härlig svamprätt. Här passar det med något fylligt och mustigt i vinglaset.

2019 Rubesco Lungarotti, Umbrien, Italien, 2942, 115 kr.

2019 Rubesco Lungarotti, Umbrien, Italien, 2942, 115 kr, 750 ml. Underbart vin från centrala Italien, druvorna sangiovese och colorino bjuder täta inslag av blå plommon, rosmarin och mörk choklad. Mustig svampgryta eller risotto med Karljohan är lyckade kombinationer.

2019 Lionheart of the Barossa Shiraz, Australien, 2129, 125 kr.

2019 Lionheart of the Barossa Shiraz, Australien, 2129, 125 kr, 750 ml. Svamp är ett smakrikt livsmedel vilket betyder att fylliga viner passar till. Sötmoget och fruktdrivet av druvan shiraz från ”down under” funkar perfekt. Vinet rymmer mängder av drottningsylt, vingummi och rostat kaffe.

2018 Lat 42 Reserva, Rioja, Spanien, 2043, 109 kr.

2018 Lat 42 Reserva, Rioja, Spanien, 2043, 109 kr, 750 ml. När svampen är huvudråvara passar smakrikt från Rioja. För att undvika metalliska smaker och beska från umamin i svamp tar vi hjälp av feta ingredienser som grädde, ost och smör. Vinet smakar tydligt av sitt ursprung med fokus på körsbär, dill och vanilj.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här