Martin guidar i vildmarken
Martin Pattenden, aktivitetsledare och vildmarksguide. Foto: Öyvind Lund
Porträttet
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Martin guidar i vildmarken

I havet, i skogen eller i en mörk grotta spelar inte så stor roll -- i naturen är vildmarksguiden Martin Pattenden som lyckligast. Men det häftigaste han vet är att uppleva naturen han älskar genom turisternas ögon.

Publicerad 26 maj 2010
inlinebild
”En flottfärd i ösregn glömmer man sällan.” Foto: Öyvind Lund

Varje år reser mängder av människor från olika europeiska länder djupt in i de värmländska skogarna. Värmland låter inte särskilt exotiskt för oss svenskar, men det är det för många européer, berättar vildmarksguiden Martin Pattenden.
– Vi är ju faktiskt den sydligaste vildmarken, men det tänker man inte så ofta på. Naturen här har väldigt mycket att ge.
Som aktivitetsledare och vildmarksguide på företaget Vildmark i Värmland är det hans jobb att visa vägen till den svenska naturen.

Martin har tagit emot i den stora, rödmålade villan i utkanten av Torsby där Vildmark i Värmland huserar. Hunden Turbo möter glatt vid dörren men tröttnar snabbt och går och lägger sig. Martin sätter på kaffe, dukar fram wienerbröd och stänger dörren till köket så att kollegan Rickard får jobba i fred.
Just nu pågår de sista förberedelserna för högsäsongen – att ordna vildmarksäventyr kräver mycket planering.
– Det är nog ungefär sjuttio procent förberedelser och trettio procent gästkontakt. Men det är de där sista trettio procenten som gör jobbet så roligt, säger han med ett stort leende.

Martin har jobbat på Vildmark i Värmland sedan 2001, och sedan 2004 jobbar han året runt. Medan vinter och vår innebär mycket administration och underhåll så är högsäsongen desto mer äventyrlig. På Vildmark i Värmlands meny står bland annat bäversafari, äventyrsbana och huvudattraktionen timmerflottfärd på Klarälven.
– Timmerflottsfärden är det som de flesta kommer för. Det är vårt signum.
Just flottfärden visar upp naturen från sin bästa sida, tycker han. Gästerna får bygga, åka och riva sin egen flotte, och just känslan av att skapa något tror han bidrar till att förhöja upplevelsen.

– Att skapa något tillsammans gör att man kommer nära både naturen och varandra.
Själv har Martin alltid levt i symbios med naturen. I Holmsund strax utanför Umeå, där Martin växte upp, fanns naturupplevelserna alltid precis runt knuten.
– Jag har alltid älskat att vara ute och göra saker. Det är min stora passion.
Det är också hans största fritidsintresse. Nästan all Martins lediga tid går åt till friluftsliv: skidåkning, skridskor och snöskor på vintern, segling, kajak och klättring resten av året. Han har utrustning till allt, utportionerat i olika förråd runt omkring i Torsby. I den lilla lägenheten finns det inte plats. Segelbåten, däremot, ligger förtöjd uppe vid föräldrahemmet i Holmsund.
– Annars gillar jag att ha sakerna nära och bara kunna ge mig ut om jag känner för det.

Ett av Martins mer extrema intressen är grottklättring. Han kom nyligen hem från en ­expedition i Slovenien med ett engelskt expertteam som kartlägger grottor.
– Ja, det är ganska extremt och väldigt spännande. Men de bästa ­naturupplevelserna behöver inte vara ­extrema.
En av de bästa saker han vet är till ­exempel att paddla kajak i Lurö skärgård i Vänern en stilla kväll.
– Det är helt fantastiskt. Det behöver inte vara mer avancerat än så. Det är en sak som jag försöker förmedla till våra gäster.

En annan är att oförutsägbarhet är en del av naturens charm. För trots alla förberedelser så blir det inte alltid som man har tänkt.
– Det kan börja ösregna eller komma massor av mygg, men det är också delar av upplevelsen. En flottfärd i ösregn glömmer man sällan. Det försöker jag förklara för gästerna.
De tre största gästkategorierna på Vildmark i Värmland är skolklasser, konferensgäster och utländska turister. Alla gästsorter är roliga på sitt sätt, säger Martin.
– Det är jättekul att ha med barn att göra, men det är ett enormt privilegium att få ta hand om folk på deras semestrar. Tänk att de väljer att komma hit när de är lediga. Vilket förtroende! säger han och skakar på huvudet.

Att få dela med sig av och visa upp det landskap som han själv älskar ger dessutom en extra dimension till hans eget friluftsintresse, säger han.
– Man blir så lätt hemmablind när man har det runt omkring sig, men att få uppleva naturen genom deras ögon är så häftigt! Det kanske låter klyschigt, men jag lever min dröm.

Martin Pattenden

Ålder: 34 år.
Bor: I en lägenhet i Torsby med sin sambo.
Jobbar: Som aktivitetsledare på Vildmark i Värmland. Är även utbildad kock.
Fritidsintressen: Allt som har med friluftsliv att göra -segla, paddla, vandra, klättra, åka skidor och skridskor.
Drömäventyr: Att segla till Svalbard med segelbåten.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här