Ur artikelarkivet Gamla arkivet
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Mammamia, vilket tätt samarbete!

Thomas Eriksson är anställd på familjeföretaget Mammamia i Ärnsköldsvik. Det är inte många centimeter till närmsta ägare om han vill fråga om något. Nära kontakt har restaurangen även med hockeyspelarna och stammisarna i Modo. Foppa får sin pasta med kyckling som han vill ha den.

Publicerad 15 november 2004

Torsdag? Nej, det gick inte. Det var ju hockeykväll och ingen skulle hinna prata. Måndag vid lunchtid är vi välkomna, fast Foppa och tolv av hans lagkompisar även då sitter i den fullsatta restaurangen.
? Modo betyder mycket för oss. Vi skriver kontrakt med laget på ett år i taget. Det är en viktig inkomstkälla, säger Thomas Eriksson som är anställd och enda HRF-medlem på familjeföretaget Mammamia i Örnsköldsvik.
Och laget får bra service. Dagens lunch, pyttipanna eller fisk med räkor och sparris, passar inte alla spelarna. De vill ha pasta med kyckling för att orka träna. Det får de.
Restaurangen är lagets andra hemmaarena. Här äter Peter »Foppa« Forsberg och hans lagkamrater både lunch och middag när de har hemmamatch.
Mammamia lagar även mat till Kempehallen. Det är cirka 25 matcher per år, och varje gång sitter runt 300 gäster i loger och äter en förbeställd trerätters meny. Hallen har inget fungerande restaurangkök och därför lagas maten på Mammamia. Det är oftast ägarna Giordano »Danno« Sternad och Eva Jönsson som lagar maten. Modo ordnar med serveringspersonal i logerna.

– Vi skickar upp maten till hallen och vi serverar även mat till bortalaget efter matchen. Hemmalaget äter alltid på restaurangen, säger Thomas Eriksson.
Han börjar klockan 07:30 varje vardag med att baka bröd, italienskt lantbröd. Han gör pizzadegen och sköter salladsbuffén.
? Jag är kallskänka på förmiddagen. Till lunch är jag servitör. Jag serverar, bakar pizza, dukar av och diskar. Varannan helg är jag kock eller när det behövs.
Du jobbar rätt intensivt. Hur mycket tjänar du?
? Jag har 19 000 kronor i månaden, men då jobbar jag lite mer än 40 timmar. Jag jobbar 7 timmar varje dag och varannan helg, säger Thomas.
Thomas gjorde sin praktik här när han gick hotell- och restauranglinjen. Efter studenten jobbade han extra på krogen och fick en fast anställning 2001.
Hans trivs på den familjeägda restaurangen. Det är både fördelar och nackdelar att jobba med ägarna som även blir hans arbetskamrater. En fördel är att man kan säga till direkt om något är fel.

Mammamia startade för 30 år sedan, då Ö-viks första pizzeria. Då låg krogen på Hamngatan, men huset brann ned 1994. Några stamgäster hann in och räddade hockeyspelarnas skänkta tröjor. Nu ligger Mammamia på Storgatan.
Dagens lunch kostar 80 kronor, 65 om man köpt kuponghäfte. Salladsbuffé, ost och vindruvor, dryck, kaffe och kaka ingår.
Givetvis är väggarna dekorerade med hockeytröjor med autografer. Borden är dukade i rött, grönt och vitt. Italiens färger. Och Modo:s.

Eva Jönsson vill inte lära sig att baka pizza. Då får hon göra det också, säger hon.
Hon sköter husmanskosten och à la carte på kvällarna tillsammans med maken.
Hon berättar hur hon hamnade på krogen. Sambon kom till Sverige 1961 tillsammans med sin mamma som var kokerska. Arbetsgivarna i Malmö sökte efter arbetskraft från utlandet. Dannos bror öppnade senare en restaurang i Malmö och där fick Eva jobb som lärling. Danno arbetade också där och de blev ett par.
? Vi är inte gifta men har två barn, Gabriella är 33 år och Alberto är 29 år, säger Eva.

Vartannat år åker företaget till Italien. De har fått EU-bidrag en gång för att utbilda sig i vin och laga mat.
? Det var ingen semester, utan det var verkligen utbildning. Och det måste vi ha. Stora företag som Hägglunds och M-real har sina representationer här. Det är roligt att kunna mat och vin när de kommer med sina utländska gäster, säger Thomas Eriksson.
I dag är restaurangen mer en italiensk krog än en pizzeria.
? Fast intresset för pizza har ökat igen eftersom vi använder färska råvaror, säger Eva.
? En pizza här kostar 80?110 kronor. Thomas kan göra en favorit.
Den innehåller tomatsås, mager mozzarellaost, parmaskinka, soltorkade tomater, vitlök och färska tomater. När den är färdiggräddad lägger han på riven parmesan och ruccolasallad. Den är härlig.
Men hur äter man pizza egentligen?
? Jag brukar skiva den i tårtbitar och äta den med fingrarna, säger Thomas. Det är viktigt med en god brödkant på pizzan så att du kan hålla i den.

Statusen håller på att höjas från fettdrypande skräpmat till gourmeträtt med färska råvaror. Ägaren Giordano »Danno« Sternad tävlar i det första nordiska mästerskapet i pizzabakning på restaurangmässan Interfood i Göteborg. I juryn sitter stjärnkockarna Fredrik Eriksson, Melker Andersson och Örjan Klein.
Danno gillar ishockey. Den torsdag som pizzatävlingen avgörs spelar även Modo match. Det krockar.
? Jag vet att han gärna hade varit hemma, säger Thomas, men han tävlar givetvis. Jag får laga maten tillsammans med Eva.
Danno fick dock se sig besegrad av Tanja Tomic från pizzeria Chaplin i Värnamo. Det blir hon som får åka till i EM i Marbella i Spanien.

Annelie Ågren har serverat på Mammamia i 17 år som extraanställd. Hon jobbar annars som nattsköterska.
? Jag arbetar på nätterna på Arnäsgården och får därför flera lediga dagar i sträck. Då jobbar jag här. Det är inte så socialt att vara nattsköterska på ett ålderdomshem. Som servitris får jag den gemenskap jag behöver. Barnen är stora nu och behöver mig inte hemma på samma sätt som förut.
Annelie arbetar lite mer nu än vad hon brukar göra.
Hon vikarierar för Jenni som är flickvän till Alberto och som är föräldraledig nu.
Familjen har fått tillökning: sonen Filippo som är fem månader.

Det är lätt att prata hockey här. Matchkvällar samlas gästerna först på krogen och äter middag. Någon från laget kommer till middagen och drar laguppställningen och säger vad de tror ska hända under matchen och sedan går alla till Kempehallen.
? Ishockeylaget är viktig för kommunen och nu ska man bygga en ny hall här i Örnsköldsvik. Den ska stå klar 2006 och då ska de bygga ett riktigt kök också, säger Thomas Eriksson.

Thomas spelar själv hockey en gång i veckan för att hålla formen. Han går på gym fem dagar i veckan.
Hur hinner du?
? Jag har problem med ryggen. Jag är 195 centimeter lång. Om jag tränar får jag mer muskler och slipper få ont. Det är värt att byta tv-tiden mot motionstid.
Thomas har ortopediska skor på jobbet. De är specialgjorda och kostar 3 600 kronor.
? Där får jag ingen ekonomisk hjälp. Det är inget hjälpmedel i arbetet, säger försäkringskassan. Men för mig är skorna ett arbetshjälpmedel. Kan bara hoppas att tofflorna håller länge, jag har bara haft dem i en månad.
Medan vi pratar kommer det in gäster i köket. De har parkerat sin bil utanför och tar en genväg för att slippa gå runt hela huset.
Genvägen är bara för stamkunder. 80 procent av gästerna är stammisar.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här