Laleh vill ge Sverige cocktailkultur
Laleh Eslami, barchef på Peacock dinner club i Göteborg. Foto: Anna-Lena Lundqvist
Porträttet
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Laleh vill ge Sverige cocktailkultur

Den svenska drinkkulturen har halkat på efterkälken, tycker Laleh Eslami, barchef på Peacock dinner club i Göteborg. Hon vill erbjuda världen fantastiska, välgjorda cocktails, kryddade med mycket kärlek.

Publicerad 19 januari 2010

Det sägs att konstnärlighet är ärftligt. I familjen Eslamis fall verkar det i alla fall vara så – alla barnen har fått en dos av pappa Eslamis konstnärliga sida. En av systrarna målar, en annan sjunger och Laleh, hon gör drinkar.
– Drinkarna är min konst. Jag kan arbeta hur länge som helst med ett riktigt snyggt garnityr, säger hon.
Vi har precis satt oss i lobbybaren på Avalon hotell i Göteborg som är ett av Lalehs favvoställen. Ett annat är hennes egen arbetsplats: Peacock dinner club.

– Jag tycker att det är ett av stans bästa ställen. Goda drinkar, skön musik och bra gäster. Fast jag är så klart partiskt, säger hon och ler.
Sedan snart ett år är hon barchef där. Laleh beskriver det som kulmen på tretton års utbildning bakom bardiskar runt om i världen.
– Jag har jobbat som diskare, barback och servitris. Det mesta helt enkelt.
Allt började i London. Laleh, som är född i Iran, hade flyttat dit för att plugga men hamnade på en bar i stället. Åtta ­fantastiska år blev det.
– Det var där jag för första gången träffade riktigt duktiga bartendrar. De blev mina mentorer.

I Sverige är sådana bartendrar ­tyvärr inte särskilt vanliga, suckar Laleh. Bartenderyrket lockar till sig många som tror att det är coolt och glammigt.
– Men jag brukar säga att bartending inte är startending. Det är ett yrke som kräver skicklighet.
En orsak till problemet kan vara den svenska drinkkulturen, tror hon. Eller kanske snarare avsaknaden av en svensk drinkkultur.
– Det finns inte här. Svenskar är inte så intresserade av drinkar eller cocktails. Det blir inga utmaningar för bartendrarna, säger hon och spänner ögonen i mig för att se att hennes budskap gått fram.
– Ibland blir jag lite osäker på min svenska och då överförklarar jag. Trots att jag har bott här i 22 år, säger hon ursäktande.

En kostymklädd kille kommer fram och ger Laleh en kram. Det visar sig vara Anders Hansson som är barchef på Avalon. Han är ett levande bevis på att det faktiskt finns skickliga svenska bartendrar, säger Laleh när han har försvunnit bakom baren. Tillsammans med en tredje barchef, Jonaz Leiknes från Ritz, har de två ett gemensamt korståg: att rädda den svenska drinkkulturen.
– Vi har startat en cocktailclub. En klubb där drinkar och cocktails är välgjorda och får ta tid, säger Laleh och ler nöjt.
Tanken är enkel: ungefär en gång i månaden serverar de cocktails tillverkade med äkta kärlek. Klubben har fått namnet Blind tiger, efter de amerikanska svartklubbar som var vanliga i början av 1900-talet. De fick ofta kodnamn efter de sevärdheter, som ett exotiskt djur, som fick agera täckmantel.

Än så länge är klubben ny och lite på prov, men Laleh tror fullt och fast på att fler kommer att lära sig uppskatta en riktigt bra drink.
– Det är en utmaning, och det är aldrig fel. Det är ett av mina motton.
Ett annat är att man alltid kan bli bättre. Ett tredje är att man måste ha kärlek till jobbet.
– Man måste älska sitt jobb, eller i alla fall tycka om att gå dit. Det kan bero på jobbet i sig, kollegorna eller något annat. Men det måste finnas något.
Det gör det för Laleh. Hon myser när hon pratar om sitt jobb.
– En lördagskväll när jag står och skojar med gästerna frågar jag mig ofta om jag verkligen får betalt för att göra det här. Jag älskar det.
Och just nu är det mycket av det goda. Laleh är med i en grupp kvinnliga bartendrar som testar nya spritsorter, och det tillsammans med cocktailklubben och jobbet tar mycket tid.
Så vad gör hon på fritiden?
– Tänker på jobbet, kommer det blixtsnabbt.
– Men alltså, jag har faktiskt ett liv utanför jobbet också. Det är bara att det händer så mycket roligt just nu.

Laleh Eslami

Ålder: 31 år.
Gör: Är barchef på Peacock dinner club i Göteborg.
Intressen: Resor, gärna till London.
Framtidsdröm: »Att en dag sitta i min egen bar och dricka en perfekt drink som någon annan har gjort åt mig.«

Lalehs drinktips

  • 4 cl citrongräs/grapevodka eller vanlig om det inte finns.
  • gurka, flädersaft, citronjuice, lite grapejuice.

Muddla gurka med limeblad. Om du tar vanlig vodka så muddla ner lite citrongräs tillsammans med det andra. Häll alla ingredienser i en shaker och skaka. Servera i ett highballglas. Dekorera med gurka och limeblad.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här