På jobbet övervakning
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Kontrollanterna specialbevakade Linda

Bartendern Linda blev nästan av med jobbet på grund av en rapport från kontrollanter som hon menar hade druckit stora mängder alkohol.

Publicerad 18 september 2012
inlinebild
Lynn Ljungberg är ombudsman på Hotell- och restaurangfacket. Foto: Jann Lipka / HRF

Att bli övervakad kan vara jobbigt. Extra problematiskt blir det om de som kontrollerar beter sig tvivelaktigt. Linda har jobbat många år i Malmös krogvärld, de senaste som bartender på ett av stans inneställen. Hennes arbetsgivare hade, som många andra, avtal med ett ­företag som utförde provköp.
– Vi hade blivit informerade, men jag tänkte inte så mycket på det. Jag skötte ju mitt jobb, säger Linda.
En dag blev hon inkallad till chefen och fick höra att hon borde säga upp sig. Anledningen var, enligt chefen, att en inspektion visat att hon misskött sitt jobb.
– Som bevis hade de en rapport från kontroll­företaget. Där stod det att jag skulle ha struntat att slå in i kassan. Det var en läsk eller en skål med jordnötter. Jag minns inte exakt, men det handlade om 20 kronor ­ungefär, säger Linda.
Linda förnekade bestämt att hon skulle ha stulit pengar. Hon kom väl ihåg kvällen ifråga, och minns inspektörerna.
– De satt i min bar hela kvällen och beställde in stora mängder alkohol. De var snorpackade. I rapporten som de visade upp kunde man se exakt vilka mängder de hade beställt! Jag förstår inte hur de skulle kunna ha sett vad jag slog in i kassan. Det var inte seriöst.

Kontrollanterna kom från företaget Precont, ett av de största inom hotell- och restaurang­kontroll. Liknande vittnesmål, om inspektörer som druckit sig berusade, kommer från andra arbets­platser där ­företaget verkar.
HRF-ombudsman Lynn Ljungberg i Skåne har träffat flera medlemmar som på olika sätt känt sig illa ­behandlade av ­Preconts anställda.
Några av dem har uppfattat att Preconts ­kontrollanter utgett sig för att ha större befogenheter än de egentligen har.
– En medlem blev förföljd ombord på en buss av kontrollanter som tvingade av henne och krävde att få titta i hennes väska. Jag upplever att de tummar på regelverket för att kunna visa upp resultat.

Precont är inte ett auktoriserat bevakningsföretag. Det innebär att deras anställda är som vilka privatpersoner som helst.
Att utge sig för att ha större befogen­heter än så är ett brott mot bevakningslagen, ­säger Peter Lundström som är ombudsman på Transportarbetarförbundet.
– I lagen står det till exempel att hemgångskontroller ska utföras av uniformerade väktare. Det är olagligt att civilpersoner gör det.
Transport har flera gånger polisanmält Precont för brott mot bevaknings­lagen. Ännu har inget lett till åtal. Föga förvånande, säger Peter Lundström, och menar att det länge varit oklart exakt vilka regler som gäller kring vilka bevakningstjänster som kräver auktorisation. Detta, menar han, har skapat en gråzon.
– En auktorisation är en kvalitetssäkring på flera sätt. Personalen har prövats för laglydighet och det finns en auktorisation att förlora.
För Lindas del slutade historien med att hon fick behålla jobbet, efter att ha krävt att facket skulle kopplas in. Efter ett tag valde hon dock att sluta på krogen.
– Det kändes inte bra längre, det var ­obekvämt. Jag hade tappat lusten.

Hotellrevyn har vid ett flertal tillfällen varit i kontakt med Precont. Företaget vill inte ställa upp på en intervju, men företagsledningen skriver i ett mejl att man ser allvarligt på påståendena om att inspektörer ska ha varit berusade. Enligt ledningen har företaget en strikt alkoholpolicy som förbjuder all drog- och alkoholanvändning i arbetet. Om företaget misstänker, eller om någon kan påvisa, att kontrollanter i tjänst varit berusade vid en kontroll, ska protokollet från besöket ogiltigförklaras, skriver ledningen.
Företaget skriver vidare att de inte anser att deras tjänster faller under bevakningslagen, och att deras kontroller alltid sker helt på frivillig basis.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.