Julbord och bra bemötande på Palace
Foto: Daniel Roos, Brita Nordholm, Anna-Lena Lundvist
Arbetspasset På jobbet
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Julbord och bra bemötande på Palace

I julas var det femte året i rad som Norrköpings hemlösa och andra behövande bjöds på julfest på restaurang Palace. Bartendern Wivi-Anne Thuesen och kocken Jela Nevestic har varit med varje år.

Publicerad 19 januari 2010

– Det här skulle man inte missa för allt i världen, säger Jela och Wivi-Anne håller med.
Julfesten anordnas av den lokala föreningen Omsorgsjul, som verkar för att Norrköpings utslagna också ska få en dräglig julhögtid. Restaurang Palace ställer upp med lokal, personal och en kraftigt rabatterad festmåltid, berättar Alex Andrén som är en av delägarna.

Det brukar komma runt 200 gäster, och det enda kravet som ställs på dem är total drogfrihet och nykterhet under middagen.
– Men det är svårt för en del, så därför börjar vi redan klockan 11:00 på förmiddagen, säger Alex.
För att underlätta ytterligare tar personalen bort all alkohol och alkoholreklam innan festen börjar. Det serveras faktiskt inte ens lättöl till maten, berättar Wivi.
– Men det går åt en jäkla massa julmust! Många har ett stort socker­behov.

De flesta gäster har ett trassligt förflutet, många med missbruk av olika slag. Trots det har det aldrig hänt att någon varit stökig eller otrevlig. Tvärtom, säger Wivi.
– De är väldigt trevliga. Vi har några som kommer som jag tidigare var rädd för att möta ute på stan. Nu hälsar de glatt varje gång man träffar dem.
De första åren tog personalen sin lön för julfesten och köpte kläder på Överskottsbolaget till gästerna. Nuförtiden är det inte nödvändigt eftersom Norrköpings företag står i kö för att få vara med och sponsra med gåvor. Wivi, Jela och Alex är överens om att deras gåva i stället är av ett annat slag: ett varmt och mänskligt bemötande.
– Många av de här människorna platsar inte i sociala samman­hang till vardags. Här får de ett jättefint bemötande och blir behandlade som människor en stund, säger Wivi-Anne.
Men även för personalen på Palace är julmiddagen viktig. Jela tycker att det är den bästa arbetsdagen på året.
– Det är en väldigt trevlig dag, den bästa under hela julbordet. Det känns som om man faktiskt gör något bra. Det är skönt.

Restaurang Palace i Norrköping

Gör: Ordnar ett årligt julbord för Norrköpings hemlösa och utsatta människor.
Så kan personalen bidra: Köper julklappar till gästerna för lönen.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här