I samtliga roller: Anki
Anki Johansson på Smaland Airport. Städning, reparation och flygning av planen ingår än så länge inte i hennes arbetsuppgifter. Foto: Mats Samuelsson
Porträttet
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

I samtliga roller: Anki

Serveringsförkläde, kontrollantkavaj eller städkläder. Anki byter kostym och yrkesroll flera gånger under en arbetsvecka på Smaland Airport utanför Växjö.

Publicerad 9 april 2009

Anki Johansson gillar sitt arbete. ­Eller snarare, sina arbeten. På Växjö flygplats är det variation som gäller för Anki och hennes fem närmaste jobbar­kompisar. En vecka kan bjuda dem på ­arbetspass i flera helt olika yrkesroller. I dag jobbar Anki i restaurangdelen, med avbrott för ett par inhopp i säkerhetskontrollen. En annan dag är det städning av allt från mekanikernas ­utrymmen ute i hangaren till flygledartornets heltäckningsmatta.
– Jag som tyckte att det var stressigt när jag började jobba här, och då stod jag enbart i kafeterian. Nu skulle jag inte vilja ha det annorlunda, säger Anki.
Hon tycker att omväxlingen gör arbetet mer intressant, och ser det som en orsak till att hon fortfarande trivs efter mer än 13 år på flygplatsen.
– Det är bra i längden att inte bara göra samma sak.

Att stå i kassan när det är charterdag är allra roligast. ­Ibland sköter hon både taxfreen och serverings­kassan samtidigt.  
– Det är positiv stress. Chartern är rolig, de ska ha en öl och spela kort, »nu är det semester« liksom. Affärsresenärer är mer »jaha, en kopp kaffe tack« och sen går de och ställer sig och väntar.
Förra året byggde flygplatsen om så att serveringen hamnade på insidan, efter att säkerhetskontrollen är passerad. Anki gillar den nya inredningen med en fräsch loungedel och målningar av konstnären Ulrica Hyman-Vallien.
– Vi vill ha in folk till gaten, så har vi säkrat det. Och då kan de känna »nu har jag checkat in, nu kan jag handla, nu kan jag ta något att äta«.
Själv är Anki ingen charterresenär. Det blev en tur till Kreta med familjen för fem år sedan, men det är allt. Med jobbet har hon flugit någon gång, bland annat till Düssel­dorf i samband med att det blev en ny destination från Växjö.

Smaland Airport är en ganska lugn flygplats. Storleken och det isolerade läget ute i skogen gör att alla känner varandra, från räddningstjänst till service­disk.
– Det är roligt att jobba, det finns alltid någon att slänga käft med.
Om det blir förseningar och sura miner bland resenärerna är det enkelt för Anki eller någon annan i serveringen att ropa på flygbolags­representanterna, så de kan komma in och lugna.
En del flygpendlare är här så ofta att de brukar heja på Anki. Men hon har inte flygplatsens bästa ansiktsminne, och tycker bara att en del resenärer ser vagt bekanta ut.
– Det var en tjej här som skulle köpa något att äta innan flyget och undrade vad det var i mackan. Efteråt frågade jag de andra om de inte tyckte att hon var lite lik Charlotte Perelli och då sa de »Men Anki, det VAR ju hon«. Tur att jag inte sa det till henne, att hon såg ut som Charlotte Perelli.
Uppmärksamma resenärer kan se Anki i flera roller under sitt besök på flygplatsen.
– En tidig gäst kan först få se mig vid städvagnen, sedan vid securityn, sedan i
kafeterian. »Men, var det inte du som var där nyss«, kan en del säga.

Inhyrd personal från Securitas ansvarar för säkerhetskontrollerna när det är högtrafik. Men 9.30 – 15.30 är det en från ramppersonalen och en från serveringen som delar på sysslan. Då är det serverings­förkläde av och kavaj på för Anki.
Alla utom den mest nyanställda har gått säkerhetskurser. Efter terrordåden den 11 september 2001 så är det inte bara säkerhetsarbete vid larmbågarna. Det är låst in till köket och personalen får inte ta med vassa knivar ut till bardisken. Någon kan plocka åt sig dem och ta med in på planet.
Men det är sällan några incidenter. Det är mest tanklöshet, som resenären som hade packat ned brödkniven hemifrån i hand­bagaget inför sin semester.
Lite griniga kan resenärerna bli när något inte går som de vill. Men mot det har Anki en oslagbar metod: övertrevlighet.
– Någon sticker alltid ut lite, men vill du så kan du få dem på gott humör. Är du riktigt, riktigt trevlig så kan de inte vara otrevliga tillbaka. Jag brukar bjuda på påtår, fråga om inte frun också vill ha, om de vill ha lite is i vattnet.

Anne-Christin »Anki« Johansson

Ålder: 42 år.
Arbetsplats: Smaland Airport, flygplatsen utanför Växjö.
Arbetsuppgifter: Matlagning, servering, disk med mera i restaurangdelen VXO Bar,  taxfree-ansvarig och ­kassabiträde i Grab ”n– Fly, ­säkerhetskontrollant, städare, konferens­värdinna, ordnar ­frukostpaket till morgon­flighterna, tvättar handdukar och arbetskläder. Anki ansvarar även för schemaläggning och semester­planering.

Tips från flygplatspersonalen

  • Ska du resa utomlands, kolla att ditt pass har tillräckligt lång giltighetstid. Det kan ofta krävas att passet är giltigt ett antal månader efter resan. Många missar det.
  • Det mesta på en flygplats är tydligt utmärkt. Läs på skyltarna och kolla skärmarna för information. Var inte rädd för att fråga om du ändå är osäker.
  • Regler för bagage skiljer sig åt mellan flygbolagen. När det gäller vätskor i handbagage, tänk på att mängden mäts efter storleken på förpackningen, inte efter hur mycket innehåll som är kvar.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här